Що приготувати разом з дитиною: бутерброд розвиває дрібну моторику, а піца – логіку

Ще й чудовий спосіб якісно провести час разом.

zav-club.com

Це для дорослих приготування їжі – щоденна рутина. А для дітей – захоплюючий та цікавий процес. Про те, чому треба заохочувати малюків до кулінарії, як на кухні розвивати дитячу дрібну моторику та логіку, а також кілька цікавих, легких та смачних рецептів читайте у матеріалі Коротко про.

Мамин помічник

Один зі щасливих моментів у житті кожної дитини – це допомога рідним на кухні. Факт: більшість дітей люблять готувати. І ще один факт: навіть у дворічному віці малюк може допомагати мамі на кухні, наприклад, змішувати певні інгредієнти, почистити варені яйця і картоплю, прикрасити салат або бутерброди. А вже з 4 років дітвору варто заохочувати допомагати готувати вечерю для усієї сім'ї в якийсь певний день тижня (з власного досвіду, краще щоп'ятниці. – Авт.).

Психологи стверджують, що дітям важливе таке заняття, адже це своєрідне усвідомлення власної потрібності та значущості: «я допомагаю мамі готувати їжу як дорослий, я мамин помічник». А ще:

Як бачимо, користі від такого спільно проведеного з дітьми часу набагато більше, аніж від перегляду мультиків чи залипання в телефоні.

Звісно, проблеми на кухні також бувають. Чого лукавити: діти галасують, смітять, досить незграбно поводяться з продуктами та посудом, швидко брудняться. Тому, для спокою батьків, краще дотримуватися певних правил:

Легкі та корисні рецепти

Готувати з дітьми можна будь-що. Але треба пам’ятати, що малюки недовго концентруються на одному занятті, тому краще починати з простих рецептів. Навіть якщо мама готує борщ, дитина може тут же на кухні приготувати, наприклад, корисний бутерброд. З такого перекусу й почнемо.

Бутерброд «Голодна гусінь»

Інгредієнти:

Завдання батьків: склянкою вичавіть зі шматків хліба круглі скибочки. Змастіть їх маслом.

Завдання дитини: викласти на 6 круглих скибок хліба шинку, сир, запечене філе (по черзі). Накрити бутерброди іншим шматком змащеного маслом хліба. На пласкій тарілці з бутербродів сформувати тіло гусені. Тут важливо, щоб форма трималася.

На помідор чері маслом приклейте очі та рот з твердого сиру. Зіниці очей, ріжки та ніжки зробіть з нарізаного скибками огірка.

Овочеві «човники»

Більшість дітей ненавидять усе, що ми, дорослі, називаємо овочами. Батьки часто жаліються, що таку корисну їжу малюки відмовляються навіть куштувати. А ось зроблені власними руками овочеві човники дитині сподобаються. Хто знає, може й додаткову порцію попросить.

Інгредієнти:

Завдання батьків: огірки розріжте уздовж навпіл і видаліть насіння. Змішайте в мисці йогурт, сіль, зелень. З перцю виріжте трикутники для вітрил.

Завдання дитини: викласти ложкою соус на огірки. «Вітрила» прикріпити зубочисткою до «човника».

До речі, дайте волю своїй фантазії: огірки можна замінити кружальцями помідорів або запеченою картоплею, "вітрила" – огірковими або сирними слайсами. Або ж узагалі наповнити "човен"-огірок м’ясною начинкою, зверху - потертий твердий сир. Варіантів чимало.

Піца

Усі діти її люблять. Тому із задоволенням допоможуть розкачувати тісто та викладати начинку.

Інгредієнти:

Завдання батьків: попередньо розкачане тісто для піци або вже готову основу змастіть соусом.

Завдання дитини: викласти інгредієнти на піцу, посипати тертим сиром. Саме час для творчості, адже можна творити на тістовому «полотні» і натюрморт, і портрет.

Шоколадні млинці

Рецепт для дітвори від 5 років.

Інгредієнти:

Завдання дитини: змішати у мисці всі сухі інгредієнти. Поступово ввести яйця та молоко. Перемішати. Тісто має бути густим.

А тепер необхідна батьківська допомога. На попередньо розігріту сковороду (без олії) порційною ложкою виливайте тісто. Панкейки смажте з обох сторін. Нехай дитина прикрасить їх медом, варенням, ягодами.

Бананові кекси без цукру

Інгредієнти:

Завдання батьків: включити духовку. Підготувати форми для кексів (паперові чи силіконові). Нарізані яблука відправити в каструлю разом з маслом, проварити 5 хвилин, розім’яти.

Завдання дитини: банан також пом’яти виделкою. Змішати усі інгредієнти. Розкласти суміш ложкою у форми.

Такі кекси випікаються 20-30 хвилин. Перед подачею мають охолонути. Дитина може прикрасити їх нарізаними кружальцями банана.