Великий піст-2024: як правильно харчуватися і чим корисне таке харчування

Дієтолог Євгенія Розум радить тим, хто поститься вперше або має проблеми зі здоров'ям, скласти раціон із фахівцем.

freepik.com

Вже з понеділка, 18 березня, та до суботи, 4 травня, для християн православного обряду та греко-католиків розпочнеться Великий піст. Багато віруючих поститимуть 40 днів, щоб підготуватися до Воскресіння Христового. Суть посту - у самообмеженні та аскезі. Окрім духовної складової є і фізична – відмова від продуктів тваринного походження. Великий піст – найсуворіший, під забороною (крім декількох днів) також соняшникова олія та риба.

Як такі суворі обмеження, з погляду дієтології, можуть позначитися на здоров'ї та самопочутті? Кому обмеження в їжі підуть на користь, а кому - краще утриматися? Про це Коротко про розповіла дієтолог Євгенія Розум.

Як урізноманітнити пісне меню

- Євгеніє, чи можна сказати, що піст корисний для організму?
- З одного боку, піст - це корисна штука. Однак тут питання в тому, з яким станом здоров'я людина входить у піст і як харчувалася до цього.
В Україні харчування кожної людини далеке від бажаного: найчастіше в раціоні українців переважає надмірна кількість тваринних жирів та м'ясних продуктів. Водночас ми їмо дуже мало овочів. Нерідко на тлі такого харчування виникають проблеми з печінкою та жовчним міхуром, підвищується холестерин. При такому раціоні, якщо здоров'я більш-менш гаразд і людина почувається адекватно, піст стане розвантаженням для організму і буде дуже доречним.
Тим, хто вирішив постити, важливо пам'ятати: раціон має бути повноцінним. Багато хто, відмовляючись від їжі тваринного походження, переходить на рафіновані продукти – печиво, цукерки, солодке. Це поганий варіант: нічого корисного така їжа не несе, незважаючи на те, що вона допустима у дні посту.

- Як за відсутності тієї ж молочки, яєць чи м'яса можна отримати повноцінне харчування?

- Їжа має бути максимально різноманітною! Важливо вживати продукти з максимальною харчовою цінністю, цілісні природні продукти – різноманітні овочі, приготовані у свіжому вигляді, зелень, бобові, цілісні крупи, фрукти та ягоди. Краще зробити акцент на ягодах, якщо вони є (наприклад, заморожені). Фрукти вибирайте не надто солодкі – їх не потрібно виключати, але й зловживати ними не варто.

У ті дні, коли це можна, не нехтуйте морепродуктами, рибою, молочкою (молочні продукти в піст під забороною, але за станом здоров'я можна у священника отримати дозвіл їх вживати. - Ред.). З рослинної їжі ми теж отримуємо білок, але не завжди можна збалансувати раціон за амінокислотами – риба та молочні продукти допоможуть поповнити їх недолік.

Не вживайте рафіновану перероблену їжу - будь-які булочки, солодощі, тістечка, цукерки, навіть якщо вони не містять продуктів тваринного походження.

Із фахівцем можна пройти піст комфортно

– Якщо люди хочуть уперше постити чи оздоровити своє харчування, я б радила хоча б пройти цей шлях із спеціалістом, – каже дієтолог. - Порадьтеся з вашим лікарем чи дієтологом, як харчуватися правильно, щоб не нашкодити собі. Ми різні, і не можна всіх підганяти під один сценарій - одним буде дуже корисно виключити на 40 днів посту всі тваринні продукти і залишитися лише на рослинній їжі, іноді включаючи рибу, а іншим - потрібно збалансувати харчування та, можливо, зменшити кількість тваринної їжі, додавши більше рослинної. І це буде теж піст, хоч і з послабленнями. Головне, він не зашкодить здоров'ю.

- А от якщо людині за станом здоров'я необхідно їсти, наприклад, те ж м'ясо?

- Для тих людей, які мають певні захворювання, буде добре розглянути піст у дещо іншому ключі – обмежити себе у непотрібних продуктах. Адже піст, у першу чергу, має під собою духовну основу, потрібно в чомусь обмежити себе, в чомусь стати краще - і це хороший привід скоригувати свій раціон.

Якщо входити у піст у стані дефіцитів, відмова від тваринних продуктів може погіршити ситуацію. Стан здоров'я людей із цукровим діабетом другого типу, ожирінням, атеросклерозом може погіршитися, якщо їжа не буде повноцінною.

Також тим, хто має онкозахворювання, вагітним та годуючим, дітям, підліткам, людям з тяжкими захворюваннями печінки, кишечника, анемією, що супроводжується дефіцитом заліза, варто відмовитися від переробленої рафінованої їжі.

Для когось це також буде викликом - не вживати печиво, тістечка, напівфабрикати. Піст – ще одна можливість скласти тарілку із повноцінних продуктів.

Вищепереліченим категоріям людей важливо додати більше рослин, овочів та зелені. Червоне м'ясо замініть на птицю, залиште рибу та молочні продукти. У цьому разі у вас буде чудовий шанс покращити своє здоров'я, а не посилити вже наявні патологічні зміни.

- Чим допоможе фахівець у такому разі? Розробить спеціальну дієту?

- З фахівцем можна грамотно збалансувати свій раціон, підібрати харчування залежно від того, що страждає у конкретної людини. Якщо зважити на всі ризики, можна пройти піст абсолютно комфортно, не нашкодивши собі.

За 40 днів жодних патологічних змін із організмом не станеться, якщо все буде прораховано, збалансовано та максимально різноманітно. На нашій планеті мешкає багато вегетаріанців, веганів, людей, які обмежують споживання тваринної їжі.

Єдине - складно це зробити самостійно, коли немає професійних знань у сфері дієтології. Нам здається, що їжа – це просто. Для здорової людини дійсно нічого складного, інша справа, якщо є питання щодо здоров'я.

Їжа впливає на нас щодня, від початку нашого життя до останнього дня. І цей вплив величезний, не можна його недооцінювати. Їжа – це те, з чого будується наше тіло. Краще заходити в піст, розуміючи, як поводитися, - з фахівцем це можна зробити безпечно.