Нідерланди припинили тимчасовий захист біженців без українського громадянства

Біженцям дали 28 днів, щоб залишити країну чи подати заяву на притулок або інший дозвіл на проживання.

Державна міграційна служба

Термін тимчасового захисту для українських біженців без українського громадянства у Нідерландах минув 4 березня. Вони зобов'язані залишити країну до 1 квітня або звернутися за міжнародним захистом. Про це пише видання nltimes.nl.

Уряд країни вирішив змінити свою політику, оскільки, на їхню думку, потік біженців з України занадто великий, щоб продовжувати приймати всіх, і що багато громадян третіх країн можуть безпечно повернутися на батьківщину.

Нині у Нідерландах проживає приблизно 2540 громадян третіх країн з України. Їм надано 28 днів для того, щоб залишити країну або подати заяву на надання притулку або іншого типу дозволу на проживання. До 1 квітня біженцям потрібно завершити процедури зі звільнення з роботи, закриття банківських рахунків та відмову від реєстрації в муніципалітеті. Уряд надає допомогу у 5000 євро для тих, хто залишає країну.

Центральне агентство з прийому прохачів притулку (COA) оголосило на своєму веб-сайті у п'ятницю, що деякі муніципалітети більше не беруть громадян з України.

Як пише видання nos.nl, 4 березня близько 100 громадян третіх країн вийшли у Гаазі на вулиці протестувати проти своєї депортації. Вони обурені різницею щодо біженців з України та тих, хто приїхав до України для навчання чи роботи з тимчасової візи.