В NYT заявили, що в Україні діють 12 таємних баз ЦРУ

А також що 22 лютого з таємним візитом в Україні перебував голова ЦРУ Вільям Бернс.

twitter.com/CIA

В Україні діють 12 секретних баз Центрального розвідувального управління США, вони знаходяться вздовж кордону з Росією, пише The New York Times за підсумками понад 200 інтерв’ю з нинішніми та колишніми посадовцями в Україні, США та Європі. У виданні також повідомили, що минулого четверга голова ЦРУ Вільям Бернс здійснив свій 10-й візит до України з початку повномасштабного вторгнення РФ.

У виданні наголошують, що ще до повномасштабної війни українці зібрали перехоплені дані, які допомогли довести причетність РФ до збиття лайнера "Малайзійських авіаліній" у 2014 році. Українці також допомогли американцям переслідувати російських агентів, які втручалися у президентські вибори в США у 2016 році. У тому ж році ЦРУ почало «тренувати елітний український підрозділ спецпризначенців», відомий як "Підрозділ 2245". Він нібито захоплював російські безпілотники та засоби зв'язку, щоб технічні фахівці ЦРУ могли переробити їх і зламати московські системи шифрування. Журналісти вважають, що одним із офіцерів цього підрозділу був нинішній керівник ГУР Кирило Буданов.

У матеріалі також йдеться про те, що ЦРУ нібито допомогло підготувати нове покоління українських шпигунів, які працювали у Росії та по всій Європі, на Кубі та в інших місцях, де росіяни мають значну присутність. І деталі партнерства між українською та американською розвідками протягом десятиліття «були таємницею, яка ретельно охоронялася».

Додається, що наразі розвідувальні мережі «важливіші, ніж будь-коли, оскільки Росія перейшла у наступ, а Україна все більше залежить від диверсій та ракетних ударів далекого радіусу дії, які потребують шпигунів глибоко у тилу ворога». І  що якщо республіканці в Конгресі припинять військове фінансування Києва, ЦРУ може скоротити свою діяльність.

Видання пише, що партнерство ЦРУ та ГУР почалося наприкінці лютого 2014 року, коли експрезидент Віктор Янукович утік до Росії. Таку співпрацю запропонував Валентин Наливайченко, який став головою СБУ.   

Повідомляється, що після інциденту з заходом групи Буданова до Криму в 2016 році американці були "розлючені" й погрожували закрити програму співпраці. Тодішній глава ЦРУ Джон Бреннан зателефонував Кондратюку, щоб наголосити на "червоних лініях". Генерал у відповідь зазначив, що "це наша війна і ми повинні воювати". Реакція Вашингтона коштувала Кондратюку посади.

У матеріалі також йдеться про те, що за часів президентства Дональда Трампа програма співпраці ЦРУ та ГУР розширилася до більш спеціалізованих навчальних програм і будівництва додаткових секретних баз. Відносини були «настільки успішними, що ЦРУ захотіло повторити їх з іншими європейськими розвідувальними службами, які мають спільні інтереси у протидії Росії».

Кажучи про візит Бернса до Києва минулого тижня, представник ЦРУ сказав, що американська сторона «демонструвала чітку прихильність до України протягом багатьох років, і цей візит став ще одним потужним сигналом того, що прихильність США буде продовжуватися".