Морозостійке і корисніше від китайського: як в Україні вирощують ківі

Наші селекціонери виростили «китайський аґрус», який не боїться ні холоду, ні ненажерливих комах.

groworganic.com

Екзотична рослина родом з Китаю, але й українські чорноземи їй до вподоби. Ківі, «китайський аґрус» або ж, офіційно, актинідія, чудово росте та плодоносить у наших широтах. Є навіть спеціальний сорт морозостійкого ківі, який виростили українські селекціонери. Про секрети вирощування, а також про те, чому наше ківі корисніше за китайське, читайте у матеріалі Коротко про.

Росте без хімікатів

Півтори тонни плодів з 6 соток. І не яблук чи слив, а екзотичного ківі. Саме таку кількість плодів щороку збирає зі своєї невеличкої присадибної ділянки на Закарпатті відомий український селекціонер Генріх Стратон. Він вивів морозостійкий самозапильний сорт ківі, що витримує температуру до -20 градусів С. Каже, взявся за експерименти з цією рослиною не лише тому, що сам полюбляє ківі.

- На відміну від будь-яких тропічних рослин, у ківі були усі шанси на морозостійкість, які треба лише посилити, - розповів Коротко про Генріх Стратон. – Наш сорт «Ківі Карпат Стратона Валентайн» прекрасно переносить морози і рясно плодоносить. Звісно, є певні секрети вирощування (розповідаю про них на своєму Ютуб-каналі), але нічого надскладного.

Селекціонер каже, що екзотичне ківі вирощувати не складніше за виноград. Ще й великий плюс у тому, що природні шкідники не цікавляться цією рослиною. Відповідно українське ківі росте без усіляких хімікатів. Тобто користі у ньому більше, аніж у привозному китайському. Хоча найчастіше саме з Китаю та інших заморських країн ківі потрапляє на прилавки наших магазинів та ринків.

Та все ж з кожним роком все більше фанатів садівництва хочуть мати цього екзота на своїй ділянці. Генріх Стратон давно вирощує саджанці ківі на продаж. Каже, в чергу за його рослинами записуються вже з листопада. Саджанці продає як в контейнерах, так і без. Вартість – від 250 грн. Висаджувати ківі у ґрунт радить тоді, коли починаються активні весняно-польові роботи.

- Ківі – це кущ-ліана, і для росту рослині потрібна опора: шпалери, «лугош» (П-подібний каркас-навіс), стовпи, - пояснює Генріх Стратон. - Ківі можна посадити біля альтанки, яку вона гарно заплете, створить тінь. А ще додайте до цього приємний аромат її квітів і велику кількість екзотичної ягоди, яку в умовах України можна збирати впродовж всього жовтня. Тому якщо ви маєте вільне місце і роздумуєте, що б туди посадити, раджу ківі. Уявіть, врожайність з одного кущика – це 25-30 кг корисних ягід.

Ківі любить уся сім’я Стратона. Більш того, Генріх навіть міцну наливку виготовляє з цих ягід. Аж 52% міцності! Називає її "Ківовицею Закарпатською". Зі слів тих, хто дегустував, настоянка має легкий аромат ківі і приємний післясмак.

Та повернімося до саджанців. Щоб рослина проросла і в майбутньому плодоносила, треба дотримуватися певних правил. Наприклад, ківі не переносить посуху - загине, тому треба постійно зволожувати ґрунт у прикореневій зоні рослини. Не любить екзот повернення морозів після кількох днів тепла. Тоді краще прикрити соломою землю біля стебла.

І майте на увазі, що перший врожай можна буде отримати лише через 3 роки після висаджування саджанця у ґрунт. Як жартують садівники, ківі – це довгострокова інвестиція.

Низькокалорійна та корисна ягода

Ківі має бути у раціоні тих, хто дбає про своє здоров’я. Дієтологи кажуть, що це одна з найбільш корисних у світі ягід. У її м’якоті в 2 рази більше вітаміну С, аніж в апельсині. А ще є:

Свіжі дослідження вчених показали, що ківі може навіть виводити радіацію з організму, позитивно впливає на судини головного мозку, бореться з атеросклерозом та віковими хворобами очей. Також відомо, що ці ягоди:

Ще один вагомий аргумент на користь ківі – його низька калорійність, всього 60 калорій на 100 грамів. Ідеальний перекус для тих, хто худне.

Але не поспішайте об’їдатися ківі: для здорової людини достатньо однієї ягоди в день. А алергікам, людям із розладами шлунково-кишкового тракту, тим, хто має підвищену кислотність шлунку та захворювання нирок, узагалі краще відмовитися від ківі. Також не можна пригощати такими ягодами малюків, яким ще не виповнилося року.

Цікаві факти про ківі

1. Назвали на честь пташки

Перната ківі є символом Нової Зеландії, її зображення можна побачити навіть на національних марках і монетах. Нагадує невеличку курку (нехай пробачать нас новозеландці). І, чесно кажучи, плід ківі дійсно має схожість з пернатою ківі: обоє круглі, коричневі та волохаті.

2. Складається з води

Так, аж на 84%! Також у м’якоті є білки (1%), жири (менше 1%), вуглеводи (10%), харчові волокна.

3. Не дружить з желатином

Ківі має певні ферменти, які не дають застигати желатину. Щоб приготувати желе з ягоди, треба попередньо ошпарити її окропом.

4. Існує «золоте» ківі

У 1992 році в Новій Зеландії вивели новий вид цієї ягоди - Gold kiwi. А зараз вчені працюють ще й над іншим сортом, який буде мати червоний колір м’якоті.

5. Китайські імператори в давні часи використовували ківі як афродизіак

Ягоди у вазах були обов’язковим атрибутом у спальнях перших осіб Піднебесної.

Що приготувати з ківі?

Не лише фітнес-смузі. З ківі печуть пироги, роблять закуски, десерти, салати. А так як саме зараз хочеться похрумтіти свіжими овочами-фруктами, тому пропонуємо приготувати низькокалорійний, зате багатий на вітаміни салат.

Інгредієнти:

Спеції: перець, сухий часник

Готуємо заправку: йогурт змішати з гірчицею та соєвим соусом. Посолити та поперчити за смаком і додати сушений часник.

Листя салату викласти у миску, додати помідори, нарізані кубиками ківі та бринзу, заправити соусом та ретельно вимішати. Смачного!