Жумаділов тягне до переможців тендерів на їжу для ЗСУ заздалегідь визначені «прокладки»

Медіа запідозрили Жумаділова у прагненні «призначити» переможцями конкурсу заздалегідь визначені фірми, котрі відповідали певним вимогам.

Шостий апеляційний адміністративний суд, у вівторок 20 лютого, частково задовольнив позивні вимоги до ДП «Державний оператор тилу», яке очолює чиновник Міноборони Арсен Жумаділов. Позивач – ТОВ «Трейд Граніт Інвест» – звернувся в до суду, бо умови конкурсу, сформовані ДП, позбавляли всіх учасників ринку можливості брати участь у тендері та не створювали конкуренцію.

Однією з вимог була наявність складських приміщень площею не менше двох тисяч квадратних метрів та морозильних камер від 500 «квадратів». Медіа запідозрили Жумаділова у прагненні «призначити» переможцями конкурсу заздалегідь визначені фірми, котрі відповідали таким вимогам.

У розпорядження ЗМІ опинилися також дані, надані Жумаділовим суду та позивачу. Із наведеної таблиці випливає, що переможці торгів вже визначені, і ними виступають чотири фірми, що є регіональними рітейлерами, під яких і писалися умови тендерів. Мова йде про ТОВ «Апельмон Прайм», ТОВ «Уністор», ТОВ «Копійка-Центр», ТОВ «ЛК-Транс».

Відомо також, що Жумаділов планує торги на Прозорро. Таким чином це буде означати, що він проігнорував рішення суду, котрий постановив стягнути з ДП «Державний оператор тилу» майже 582 тис. грн судового збору. Ці гроші з держбюджету могли піти на дрони або інші потреби ЗСУ.

Раніше вартість харчового набору для захисників під кураторством ДП Жумаділова вже зросла з 107 до 137 грн на добу. В цілому різниця тільки на двох тендерах склала 1,5 млрд грн, з яких ДП отримала 0,4% комісійних. «Державний оператор тилу» зацікавлений у зростанні вартості харчування військових, оскільки це означає збільшення його утримання, на чому вже наголошували ЗМІ.