Наближається весна - разом з першими променями сонця замість очікуваного оновлення до нас приходить синдром весняної втоми, з кінця лютого по квітень дається взнаки весняний гіповітаміноз. Енергії немає, знижується уважність та працездатність, слабшає імунітет, хочеться тільки лежати на дивані, зате дратівливість підвищується.
Причин такого стану, кажуть лікарі, кілька. З одного боку, наприкінці зими – на початку весни частіше скаче атмосферний тиск, змінюється температура повітря, збільшується тривалість світлового дня – на всі погодні метаморфози організм реагує чутко.
З іншого - дається взнаки брак вітамінів і мікроелементів, що надходять з їжею, які є каталізаторами всіх обмінних процесів. Як наслідок - підвищується збудливість нервової системи, знижується імунітет.
Як звести неприємні симптоми до мінімуму і бути бадьорішим, що робити, щоб весна була в радість, - про це Коротко про розповів лікар-терапевт Руслан Добровольський.
Дайте собі виспатися
Найважливішою умовою протидії втомі є повноцінний сон.
- Сьогодні тривалість нічного сну може скоротитися до 6-7 годин із різних причин. Заповнити брак можна за допомогою денного сну. Хоча б іноді, – рекомендує Руслан Іванович.
Наукою вже доведено: денний сон корисний для організму, він дозволяє нервовій системі відпочити, а мозку перезавантажитись, покращує фізичні показники.
Також короткий (!) денний сон допомагає організму нейтралізувати надлишки гормону стресу - кортизолу. А люди, які сплять вдень хоча б один-два рази на тиждень, рідше страждають на серцево-судинні захворювання.
Необхідний відпочинок
- Наступний пункт, необхідний для боротьби з весняною втомою, - нормальний відпочинок. Відпочинок ще нікому не шкодив, і забувати про нього не слід.
Краще довше поспати, аніж зайвий раз стимулювати свій організм ударною дозою кави чи енергетиків.
Каву пити можна, але в міру. Що стосується енергетиків, вони містять підвищену дозу того ж кофеїну. Без гострої потреби такі речовини не слід вживати. Якщо це робити регулярно, у довгостроковій перспективі ви почуватиметеся лише гірше: енергетики виснажують резервні сили організму.
Натомість краще пити більше води: вона виводить токсини. Необхідну кількість води розраховують залежно від ваги людини, але як мінімум 1,5 літра на добу випивати треба, а більше - за відчуттями.
Інше питання, що постійне відчуття спраги може говорити про загрозу цукрового діабету. У цьому разі не завадить пройти тест на рівень цукру в крові.
Гуляємо довше, рухаємося частіше
Парадоксально, але щоб уникнути втоми, потрібно рухатися. Рух активізує нашу нервову систему, він необхідний для нормального гормонального фону та почуття бадьорості. Якщо цього немає, людина відчуватиме втому.
Сьогодні у нас мало руху – їздимо автобусами, метро та машинами, на свій поверх піднімаємося на ліфті. Людина з ранку і до вечора сидить на роботі в кабінеті, без адекватних вихідних і відпочинку. Люди приходять після роботи – сидять перед телевізором, настали вихідні – знову телевізор. Це не відпочинок для організму!
Після роботи було б добре пройтися парком, зробити спортивні вправи, дати організму фізичне навантаження. Це має стати частиною життя людини, інакше виходить: робота-будинок, будинок-робота – у такому режимі силам організму легко виснажитися.
- Якомога частіше намагайтеся бувати на свіжому повітрі. Тим, хто й узимку займався спортом, простіше перебудуватися на весняний режим. Якщо ж зима видалася пасивною, почніть навантажувати організм поступово – від коротких прогулянок згодом переходьте до простих вправ, – каже Руслан Добровольський. - Дуже важливий час, який ми проводимо на сонці. Взимку ми рідше буємо на вулиці, менше отримуємо життєво важливих променів, а вони потрібні для стимуляції нашої нервової та імунної систем. Тому додавайте прогулянки.
Коригуємо харчування
Одну із головних ролей у попередженні синдрому сезонної втоми відіграє збалансоване харчування. Весною буде корисно перебудуватися на легшу їжу. Що більше вітамінів у раціоні, то краще: вони допомагають організму адаптуватися до нових умов.
Смачні шкідливості на кшталт цукерок, булок, печива, фастфуду та газованих напоїв краще виключити: вони заважають розвиватися нормальній мікрофлорі кишечника, яка допомагає організму справлятися з проблемами. Перейдіть на овочі, фрукти, легке м'ясо, жирну рибу, зелень, ягоди та горіхи.
– Протягом зими ми отримували їжу, в якій могло не вистачати живильних поживних речовин – сьогодні ми маємо можливість купувати овочі та фрукти з теплих країн. Звичайно, згодом вони втрачають значну кількість біологічно активних речовин та вітамінів, проте корисність у них залишається.
Нехай на столі з'являться капуста, морква, буряк та яблука – вони містять вітаміни і багаті на клітковину, яка допомагає кишечнику працювати. Правильна робота травного тракту – обов'язкова умова міцного імунітету, – пояснює лікар.
Чи потрібні вітаміни та БАДи
– Вітамінно-мінеральні комплекси – це звучить красиво, і упаковка виглядає солідно, а ось склад вітамінів і те, наскільки вони якісно зроблені та правильно скомпоновані, – велике питання, – пояснює терапевт. - У природному вигляді, у продуктах харчування, вітаміни містяться разом із супутніми речовинами, які покращують їх засвоєння організмом. Наскільки це витримано у таблетці, яку ми купуємо, – важко сказати.
Є вітаміни та мінерали, які конфліктують між собою. Наприклад, в "Дуовіті" речовини, що конфліктують між собою, розділені хоча б на дві таблетки - в більшості випадків всі намагаються впхнути в одну капсулу. Наскільки це працюватиме? Чи дійде взагалі до кишківника? Відповісти складно.
Тому, вибираючи між таблеткою, в якій ми не впевнені, та корисним продуктом харчування, краще зупинитися на другому варіанті. Це також важливо для кишечника: м'якоть, яка є у фруктах і овочах, працює як сорбент. Тобто, коли ми з'їли овоч чи фрукт, поживні речовини попрямували в організм у вигляді вітамінів та мінералів, а клітковина виводитиме шкідливі речовини, які погіршують наше самопочуття.
Не бійтеся застуд
- Взагалі до захворювань потрібно ставитися філософськи. Сезонні хвороби – природна реакція організму на вірус. Тут універсальної поради немає: і лікарі хворіють.
Якщо довелося захворіти, не варто поспішати збивати температуру. Коли вона підвищується до 38-39 градусів, це сприяє очищенню організму від вірусів та бактерій. Перехворівши, організм людини набуває імунітету до хвороби, який діятиме в майбутньому.
Також не слід забувати про вакцинацію. Принаймні офіційна медицина її рекомендує.
Вчіться розслаблятися
Дозвольте собі розслабитись, намагайтеся відволікатися у стресових ситуаціях, давати собі паузу на відпочинок у робочі дні. З користю проводьте вихідні - не віддавайтеся домашнім справам повністю, заплануйте щось приємне.
- Для боротьби з весняною втомою має значення і режим дня, і сон, і психологічний настрій, режим харчування. Щоб бути в тонусі для тієї ж роботи, налягайте на фрукти та овочі, довше гуляйте на сонці. Плюс ранкова зарядка – вечірня розрядка – і, в принципі, організм почуватиметься добре.
Якщо синдром хронічної втоми, незважаючи ні на що, валить з ніг, зверніться до лікаря: за втомою можуть ховатися інші хвороби.
На тему
Чи корисний для здоров'я Великий піст?
- Сам піст має цілий комплекс позитивних моментів. Бажано, щоби він проходив під наглядом сімейного лікаря. Але загалом, обмеження жирної, смаженої, важкої їжі веде до зменшення навантаження на організм. Шкідливі речовини його легше залишають, завдяки збільшенню кількості рослинної їжі чиститься кишечник.
Під час посту корисно пам'ятати про рослинний білок: практично повноцінним замінником білка є улюблена всіма гречка. Горіхи та гриби містять велику кількість білка, хоча з грибів білок засвоюється важче. Ну і, звісно ж, бобові. Що стосується білка, у нас він постійно утворюється в кишечнику, живе на рослинній їжі.
Кожна людина має свої особливості – зріст, вага, пропорції, у всіх по-різному працює ферментна система. І підібрати під конкретну людину те, що їй оптимально підходить, - ціла наука. Інституцій та людей, які цим займаються на професійному рівні, у нас майже немає. Є ті, хто фантазують про харчування за групою крові, гороскопом тощо, але це дуже далеко від науки і того, як має бути.