Город на підвіконні: вирощуємо крихітні томати, карликову моркву та мікрозелень

Хоча врожай буде невеликим, зате вирощеним власноруч.

gardenculturemagazine.com

Ціни на свіжі овочі та фрукти зараз, м’яко кажучи, кусаються. А так хочеться похрумтіти свіженькою цибулею, листям салату чи ароматними чері. Тому саме час подбати про свій власний врожай. Маєте кілька грядок землі біля дому? Щасливчики! А що робити тим, у кого є як максимум балкон або поки ще холодно для городини? Навіть на підвіконні звичайної квартири можна виростити свій мінігород. Про секрети такого садівництва, а також про те, що можна виростити на контейнерній грядці, читайте у матеріалі Коротко про.

Про сонце, воду і ґрунт

Уроки біології з дитинства: жовта цибулина у чашці з водою на підвіконні через кілька днів «вистрілить» зеленим свіжим листям. Ніжні «пір’їнки» можна зрізати й одразу додати до страви. Зручно і смачно!

Фахівці городньої справи стверджують: якщо цибулина на підвіконні дає врожай, то й інші овочі можна виростити в таких умовах.

- Люди, які вирощують на підвіконні городню розсаду, знають, наскільки примхливими можуть бути рослини, - розповів Коротко про менеджер агрокомпанії «ОТК» Михайло Лонь. -  Для того, щоб отримати врожай на підвіконні, є кілька обов’язкових умов. І перш за все - це сонячне світло. Овочам потрібно принаймні 6-8 годин сонячного світла на день.

А якщо вікна на східну чи західну сторону? Теж непогано, та краще обирати тіньолюбні культури (про них трохи нижче). Важливою є і температура повітря у домі. Ідеально – це +18...20 градусів тепла. Якщо тепліше, то треба частіше провітрювати кімнату. Свіже повітря – це ще й такий важливий для зелені кисень. До речі, садівники радять не висаджувати рослини надто близько одну від одної, між ними також має бути хороший повітрообмін, тоді й хворітимуть менше.

- Окремо хочу сказати на ґрунт: той, який продають у квіткових магазинах для вазонів, не підходить, - пояснює Михайло Лонь. -  Коріння кімнатних рослин не має доступу до підземної води чи ґрунтового живлення. Це означає, що потрібно посадити кімнатні овочі в хороший компост, щоб допомогти їм набиратися сил для врожаю. І, як не крути, потрібні добрива, тому що корисних та поживних елементів у ґрунті вистачить на 5-6 місяців.

Підвіконна грядка - це контейнерний сад. Очевидно, що треба ретельно обрати і самі ємності для вирощування рослин. Не поспішайте купувати нові й дорогі горщики. Підійдуть і старі пластикові ємності, навіть ланчбокси з отворами у дні.

Карликові сорти рослин для підвіконня

У насіннєвих магазинах від асортименту товару можна втратити і голову, і пів зарплатні. Часто садівники-початківці допускають одну і ту ж помилку: скуповують насіння тих культур, які не здатні дати врожай в контейнері.  А треба обирати саме карликові сорти для підвіконня.

Мікрозелень

Популярний вибір! Швидко росте в невеликих лотках. Тиждень-другий – і можна ласувати свіженькими зеленими пагонами руколи, гороху, гірчиці, крес-салату тощо. Крихітні листки містять багато вітамінів А, С, К і фолієвої кислоти. З мікрозелені можна збирати навіть кілька врожаїв підряд, тому що на місці зрізаних пагонів проростають нові. Та все ж найбільш корисними вважають саме перші листки.

Порада: купуйте лише насіння, спеціально оброблене для такого пророщування. Інше, те, яке призначене для саду, обприскують різними хімікатами.

Трави

Це класика кухонного підвіконня. Більшість трав є однорічками, які швидко ростуть. Їх можна легко виростити на будь-якому сонячному підвіконні. Зазвичай невибагливі, зате скільки користі! Уявіть: базилік, рукола, розмарин, чебрець, орегано, звичні нам петрушка чи кріп з власного підвіконня можна в будь-який момент зрізати й додати до салату, піци, м’ясних та рибних страв.

Порада: купіть пачку насіння лаванди, мяти, меліси. Ці трави – маст хев для трав’яного чаю. Ще й замінять хімічні аромадиспенсери для дому.

Мікротомати

Вирощувати помідори на підвіконні легко, якщо вікно виходить на південь або захід. Такі рослини не особливо вибагливі, але для них важливий водний баланс. Томати можна вирощувати в малих горщиках чи навіть підвісних. Купуючи насіння, обирайте карликові сорти, наприклад "Крихітний Тім" (Tiny Tim), який нагадує чері.

Порада: сорт томату для підвіконня має бути самозаплідним. Інакше треба буде шукати бджіл.

Шпинат та салат

Це рослини, яким буде комфортно навіть на підвіконні північної сторони будинку. Ніжне листя шпинату та салату не любить прямих сонячних променів. Обидві рослини краще вирощувати у довгому ящику і вчасно зрізати корисне молоде листя.

Порада: вирощуючи салат, можна ще й побавитися у декоратора. Обирайте сорти різного кольору. Червоне і зелене листя салату в одному горщику прикрасить кухню.

Перець

По-перше, це красиво. Дійсно, грядка з перцем тішитиме око різними барвами. Але перець - світлолюбна рослина. Аби утворилися й достигли плоди, треба чимало сонячного світла. Фахівці радять почати з вирощування перцю чилі (не такий примхливий як його солодкі «родичі»).

Порада: горщик для вирощування перцю повинен мати глибину не менше 20 см.

Морква

Так, навіть цей овоч можна виростити на підвіконні. У продажу є насіння  кімнатних сортів. Моркві - і городній, і кімнатній - необхідне сонце. Тому ящик з ґрунтом та насінням має стояти лише у тому місці, де багато денного світла. До речі, у моркві їстівні не лише коренеплоди, а й її листя.

Порада: цей овоч потребує регулярного поливу, інакше коренеплоди засохнуть і потріскаються.

До речі

Базилік лякає ненажеру-попелицю

Овочі, які вирощують на підвіконні, також можуть сподобатися і шкідникам. Попелиці, кліщі, білокрилки завжди готові знищити увесь врожай. Тому варто заморочитися і висадити рослини-компаньйони. Наприклад, горщик з базиліком поруч з помідорами відлякуватиме ту ж попелицю.

Подбайте і про щотижневе обприскування контейнерної грядки. Ось рецепт дієвого і цілком безпечного розчину для рослин:

Усе змішати, настояти кілька хвилин, обприскати рослини. Такий розчин допоможе позбутися цвілі, чорних плям і комах.

Якщо ж якась з рослин почала сохнути чи чорніти, негайно видаліть її, а решту добряче промийте водою.