Ухилянти з умовними термінами підпадають під мобілізацію, — Нацполіція

Умовний термін застерігає від повторення порушення, при повторному порушенні може бути реальне покарання.

Чернівецька ОВА

Чоловіки, які отримують умовні терміни за ухилення від призову на службу, все одно можуть бути призвані до армії. Про це в інтерв'ю "Цензор.нет" повідомив заступник голови Національної поліції Максим Цуцкірідзе.

- Умовний термін застерігає від повторення порушення, при повторному порушенні може бути реальне покарання, - сказав він.

Цуцкірідзе зазначив, що суд, визначаючи умови відбування покарання, враховує, що той, хто ухиляється, є потенційним кандидатом у ЗСУ, а також, що наявність досудового розслідування, навіть підозри – це не привід не служити.

Він також повідомив, що при виборі запобіжного заходу потрібно враховувати, чи не обмежить вона людину в пересуванні. Привів приклад випадку з українцями, фігурантами злочину в одній із країн Балтії. Один із них, перебуваючи на передовій, підтвердив участь у злочині та зробив свідчення. Йому вручили підозру, але запобіжний захід не обирали.

Заступник голови Нацполіції розповів, що наразі розслідується близько 9400 справ щодо ухилення від мобілізації, з яких до суду направлено 2600. Проте розгляд таких справ у судах йде повільно через велике навантаження на суддів. За його словами, більшість кримінальних проваджень із цього приводу розслідуються у прикордонних областях, таких як Одеська, Закарпатська, Львівська та Чернівецька.