Майже 100 мільйонів! Саме стільки пончиків випікають в одній тільки Польщі у переддень найсмачнішого свята у році. Тлустий, або Жирний, або Масний Четвер – одне з улюблених свят польських ласунів. Трохи про історію свята та більше про смачні пампухи й інші ласощі читайте у матеріалі Коротко про.
Яким має бути правильний пончик?
З різноманітним варенням, шоколадом, збитими вершками, заварним кремом, а ще запечені у духовці або ж веганські - без яєць, молока та масла. Так, пончики вже заполонили усі вітрини кондитерських та продуктових магазинів Польщі, адже наші сусіди ретельно готуються до Жирного Четверга.
Найсмачніше у році свято відзначають 8 лютого. Але дата змінюєтьс я кожного року (з 29 січня по 4 березня), тому що залежить від Великодня. Сталим є лише день тижня – четвер. Вважається, що у цей день ревні католики-поляки мають змогу наїстися смаколиків, особливо пончиків, заздалегідь, тому що вже наступного тижня розпочинається суворий піст. Крім цього, Жирний Четвер вважають святом зустрічі весни.
Узагалі так смачно та весело на території нинішньої Польщі зустрічали весну ще за часів язичництва. А от перші згадки саме про святкові пончики з’явилися у XVII столітті. Збереглися навіть тодішні рецепти. Щоправда, нинішньому поколінню старовинні пончики видалися б сухими, «забитими» борошном і надто жирними. Що ж, по-перше, вибір продуктів тоді був невеликий, а по-друге, у XVII столітті ще не придумали кухонні комбайни, «розумні» духовки та фритюрниці.
Часи змінилися, але й сьогодні польські господині традиційно ховають у випічку горішок: кому попадеться такий пампух, той матиме щастя та достаток впродовж всього року.
Узагалі, у поляків є певні вимоги до пончиків на Жирний Четвер. Наче кастинг! Отож, правильний пончик це:
- з дріжджового тіста,
- з трояндовим варенням усередині (тут дозволяється порушувати правило),
- обсмажений у жирі (підійде і олія),
- покритий глазур’ю,
- і має вагу від 55 до 70 грамів.
Смачно, але калорійно. Зараз адепти здорового харчування схопляться за голову: в одному виробі може бути від 400 до 600 ккал. До речі, місцеві експерти вже підрахували, що у середньому один житель Польщі у Жирний Четвер з’їдає 3 пончики (слабаки! – Ред).
У формі бублика, прикрашені помадками
Напередодні Жирного Четверга у кондитерських та пекарнях Польщі спекотно не лише від розжарених печей, а й від активної роботи. Кондитери випікають пончики тисячами.
Харків’янка Жанна виїхала до Польщі майже 2 роки тому через війну. У ще мирному Харкові жінка випікала на замовлення торти та кекси. У Польщі також вирішила не сидіти на соцдопомозі, а пішла працювати у кондитерський цех на околиці Варшави.
- Минулого року я була вражена від тієї кількості пончиків, що ми тут випікали, - розповідає Коротко про Жанна. - Я колись була у Львові на Різдво, і пам’ятаю ті їхні смачні пампухи. Поляки готують схожі, але зазвичай у формі бублика, і поливають розтопленим білим або чорним шоколадом, якимись помадками. Польські пончики нагадують мені випічку з американських фільмів про поліцейських (сміється. – Авт.). У перший рік на нинішній роботі мені дозволили формувати пончики. Цього року я вже їх начиняю та прикрашаю.
Ціни на пончики різні, залежно від магазину. Наприклад, найдешевший пончик з варенням в одному з супермаркетів можна купити і за 1 злотий (майже 9 грн) У відомих пекарнях Варшави за один пончик можна заплатити навіть 15 злотих (майже 140 грн).
Жанна вже підрахувала, що власноруч прикрасила кілька тисяч «колобків» з тіста. І зізнається: після 12 робочих годин у цеху на її святковому столі пампухів не буде. Каже, у її сім’ї у фаворі – фаворки.
Це друга за популярністю після пончиків випічка. Нагадує вироблений з тіста бантик. Готують фаворки (ще їх називають хрустами) з бездріжджового тіста, обсмажують в олії, посипають цукровою пудрою. В Україні цю страву називають вергунами. І вдалий рецепт вергунів-фаворок є у книзі «Солодке печиво» відомої галицької господині Дарії Цвєк.
Та повернімося до Жирного Четверга. Вже зрозуміло, що зазвичай поляки святкують цей день за столом: їдять, п’ють, розмовляють. Щоправда, в останні кілька років повертається традиція відзначати Жирний Четвер святковим карнавалом. Так, на площах міст та сіл все частіше збираються народні колективи, музики, переодягаються в різноманітні костюми, влаштовують спектаклі.
Чехія: наче Гелловін
Ще з більшим розмахом святкують початок Великоднього посту чехи. Тут це свято називається М'ясопуст (зі старочеської мови - «відмова від м’яса») і відзначають його не один день, а тиждень, а то й більше: згідно з традицією святкування розпочинаються 6 січня і закінчуються напередодні так званої Попільної середи - цього року 14 лютого.
- Чеський Мясопуст, останні його дні, чимось нагадує Гелловін, - розповідає Коротко про українка Мар’яна, яка вже більше 10 років живе у Празі. – Це карнавал: люди переодягаються в різних персонажів, тварин, співають, танцюють, їдять. І їдять дуже багато, особливо м’ясних страв, щоб на весь рік сил вистачило. На десерт – пончики, і все це запивають пивом, сливовицею та іншим алкоголем.
Найбільш масові гуляння влаштовують у Жижкові – це район у Празі. І кожен може приєднатися до учасників, треба лише одягнути маску.
Німеччина: владарюють жінки
Якщо у поляків та чехів основа свята – їжа, то у німців – фемінізм. Так, у Німеччині останній четвер перед Великоднім постом зазивають Бабським. Місцеві навіть жартують, що у цей час панує «5-та пора року», тому що всюди правлять жінки, яким дозволяється все, навіть бешкетувати. Жінки жартома можуть відрізати чоловікові краватку і носити її на поясі. А ще переодягаються та гримуються у старих, влаштовують посиденьки, куди чоловікам зась. Щоправда, чоловіка можуть запросити до жіноцтва, якщо він переодягнеться у сукню.
Історія цього свята сягає 1824 року. Тоді у Бонні жінки символічно захопили ратушу, отримавши на день ключі від міста. Цей звичай існує й досі, а «штурм» навіть транслюють по телебаченню. А загалом у кожній області, землі, Німеччини свої традиції. Є і спільна: це, звісно, багатий святковий стіл, на якому обов’язково всілякі м’ясні страви та солодощі, в тому числі і пончики, які німці називають своєю традиційною випічкою.
Франція: замість жирних пампухів – тонкі Crêpes Suzette
Французи святкують Жирний вівторок, або Марді Гра (Mardi gras), напередодні Великоднього посту. Як і в інших країнах Європи, тут влаштовують карнавали. Але є певні відмінності у святкуванні. Перш за все, це їжа. Так, замість жирних пампухів французькі господині смажать делікатні Crêpes Suzette. Готують такі млинці на карамелізованому цукрі та розтопленому вершковому маслі. А взагалі французи полюбляють вечеряти у цей день у ресторані. І столики бронюють за кілька тижнів до Жирного Вівторка.