СБУ повідомила про підозру російського генерала, який командував захопленням Херсонської області

Резанцев віддав наказ про вторгнення росіян на Херсонщину з боку Криму.

т.ме/СБУкр

Служба безпеки повідомила про заочну підозру російського генерала Якова Резанцева, який керував захопленням Херсонської області. Саме він наказав військам РФ вторгнутися у регіон з території окупованого Криму. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

- Служба безпеки зібрала доказову базу на російського генерал-лейтенанта Якова Резанцева – командувача 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу країни-агресора. 24 лютого 2022 року він особисто віддав наказ підлеглим підрозділам російських військ на захоплення Херсонської області. Під його командуванням окупаційні угруповання РФ вторглися у південний регіон України з території тимчасово окупованого Криму. За даними слідства, саме Резанцев наказав за всяку ціну захопити стратегічно важливий аеродром у Чорнобаївці, - розповіли в СБУ.

Також загарбники виконували вказівку російського генерала щодо масових повітряних атак на цивільну інфраструктуру Херсона. За інформацією української спецслужби, окрім іншого, у період окупації правобережжя області Резанцев організовував масові репресії проти учасників руху опору у регіоні. За його наказом людей викрадали прямо посеред вулиці або з приватних автомобілів під час перетину російських блокпостів.

Таким чином, за даними слідства, російський чиновник виконував завдання РФ з поширення кремлівського режиму на півдні України. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Резанцева про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України ("Ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб").