За наведення ракет на Миколаїв блогера Подоляка засуджено до 15 років

nikvesti.com

Служба безпеки України зібрала докази того, що блогер Юрій Подоляк допомагав росіянам наводити ракети на Миколаїв, він засуджений на 15 років ув'язнення. Про це повідомила СБУ.

– З моменту початку повномасштабного вторгнення Росії він систематично виконував завдання російських спецслужб щодо здійснення інформаційних диверсій. Для ведення інформаційно-руйнівної діяльності Подоляк створив свій власний канал на YouTube, який зібрав понад 3 мільйони підписників, — йдеться у повідомленні.

Крім того, під його керівництвом діє прокремлівський канал у Telegram, а також сторінки у соціальній мережі "ВКонтакте" та у популярних месенджерах. На цих інтернет-ресурсах Подоляк виправдовує захоплення української території й руйнування цивільної інфраструктури держави.

Він також заперечує воєнні злочини російських військ у Бучі, називаючи виявлені факти масових убивств місцевих жителів "зрежисованими". Подоляк також брав участь у координації масованих ракетно-артилерійських атак Росії на Миколаївщину.

Для наведення ударів злочинець формував свої мережі інформаторів на території південного регіону. Серед коригувальників був і колишній співробітник прокуратури Миколаївської області, який наразі відбуває довічне ув'язнення за державну зраду.

За результатами розслідування, Подоляк народився у місті Суми, але у 2014 році він виїхав до Росії та почав активно розповсюджувати фейки про соціополітичну ситуацію в Україні. Суд, спираючись на зібрані докази, визнав його винним за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України.