У Пентагоні підтвердили передачу Україні бомб GLSDB, яких немає навіть на озброєнні армії США

Україна стане першою країною, яка застосує ці бомби в бою.

Представник Пентагону Патрік Райдер підтвердив, що Україна може отримати від США нову високоточну бомбу великої дальності GLSDB. При цьому він не озвучив терміни передачі.

- Як було визнано минулого року, ми надамо Україні GLSDB у рамках наших зусиль з надання допомоги у сфері безпеки. Однак з міркувань безпеки нашої діяльності ми не можемо підтвердити конкретні терміни, - заявив представник Міноборони США на брифінгу.

Очікується, що нова бомба може дати Україні певну перевагу і доповнить арсенал вогневих засобів дальньої дії.  GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) - це гібрид авіабомби та некерованої ракети M26, здатний долати електронні перепони та вражати цілі на відстані до 150 км з точністю до 1 метру.

Раніше видання Politico повідомило, що 31 січня Україна може отримати від Вашингтона першу партію високоточних реактивних бомб малого діаметра наземного базування GLSDB. Їх передача Силам оборони України була анонсована ще в 2023 році. Примітно, що цих бомб немає навіть в запасах американської армії.

Україна стане першою країною, яка застосує ці бомби в бою. Це стане найважливішим випробуванням для інших країн, які скуповують боєприпаси дальньої дії після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.