Астрономи виявили в центрі галактики 21 червону зірку-гіганта

Загадкові зірки знаходяться у самому центрі Чумацького Шляху.

Під час проведення великого огляду космосу астрономи виявили безліч нових змінних зірок, включаючи як молоді, так і старі. Дивним відкриттям став новий тип червоних гігантів, раніше невідомих науці. Про це пише sciencealert.com.

У глибині центру нашої галактики астрономи виявили 21 червону гігантську зірку, які періодично змінюють свою яскравість. Це новий вид червоних гігантів, відомих як "старі курці".

У центрі нашої галактики міститься велика кількість важких елементів, і тому ці червоні гіганти мають високий рівень металевості. Згодом вони можуть викидати хмари пилу, що тимчасово затьмарюють світло зірки. Отже, зірка тимчасово зникає з поля зору, а потім знову стає яскравіше, коли хмари розсіюються.

Астрономи виявили протозірки - зірки, що тільки що утворилися, на яких періодично відбуваються сильні спалахи. У процесі набору маси  збільшується їх яскравість. Багато  з цих зірок приховані космічним пилом, але в інфрачервоному світлі вони стають видимими.

Дослідники припускають, що викид хмар диму в зірках може бути викликаний конвекційними потоками та нестабільністю всередині них.