Фотосвідоцтва: як відновлюють житлові будинки після «прильотів»

Експерти підрахували, що через російську агресію в Україні зруйновано приблизно 160 тисяч будівель та споруд.

t.me/andriysadovyi

Через російську агресію в Україні зруйновано майже 160 тисяч будівель, з них 20 тисяч – це житлові багатоповерхівки. Влада обіцяє поступово відновлювати пошкоджене житло. І певні досягнення вже є. Звісно, це далеко не все, і багато будинків ще чекають на нове життя. Але робота ведеться.

Про київську багатоповерхівку, фото відновлення якої назвали фейком, про історичний дім у Львові та ірпінський «Титан» після 10 «прильотів» читайте у репортажі Коротко про.

Київ: 27-поверхівка на проспекті Лобановського

Цей будинок постраждав на третій день повномасштабної війни. Росіяни обстрілювали ракетами Київ, і одна з них влучила в багатоповерхівку на проспекті Лобановського, 6а, пробила величезну діру на кілька поверхів. Загинули двоє людей, ще з десяток отримали поранення. А 16 квартир в одній секції були повністю зруйновані.

Після огляду та замірів експерти-будівельники заявили, що будинок можна відновити. Спочатку самі мешканці збирали кошти на ремонт житла, згодом долучилася КМДА. Будівельні роботи тривали з травня по листопад 2022 року. Роботи було багато: верхні поверхи будівлі довелося розібрати, відбудувати з нуля. Будівельники працювали вдень і вночі, один поверх зводили тиждень. І в кінці 2022 року мешканці зруйнованих квартир поступово повернулися до рідного дому.

До речі, цікавий факт: в лютому 2023 року у США деякі ЗМІ заявили, що фото відновленого будинку на пр. Лобановського – це фейк. Іноземці не могли повірити, що за такий короткий час в Україні, де триває війна, відбудували серйозно пошкоджений російською ракетою дім.

Львів: будинок на Стрийській буде з черепицею «бобровий хвіст»

На початку липня минулого року російські ракети долетіли і до Львова. Тоді загинуло 10 людей, ще 48 отримали травми, постраждало 17 будинків. Один з ворожих снарядів прицільно влучив у житловий будинок на вул. Стрийській, 64 (див. головне фото). Це район неподалік центру, входить до історичного ареалу, що під охороною ЮНЕСКО. Будинки постраждалого житлового комплексу збудували ще в 20-х роках минулого століття для викладачів "Львівської політехніки", будівлі включені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Після обстрілу у 4-поверхівці №64 постраждали усі квартири, згорів дах, повалилися перекриття. Львів’яни взялися за відновлення. І важливо те, що відбудовують будівлю такою, якою вона була до руйнування.

Так, у найбільш постраждалому будинку №64 вже відновили усі перекриття та стіни, починаючи з першого поверху. Щоб зберегти автентичність, встановили дерев’яні вікна, а на даху кладуть черепицю «бобровий хвіст», яку спеціально замовляли за кордоном (це особливе покриття, яке імітує дерев'яний ґонт - популярний в Середньовіччі будматеріал для покриття дахів. Вироби кріпляться на підготовлену основу за допомогою цвяхів з плоскими капелюшками). За все платить міська рада. Та все ж невідомо, коли мешканці зруйнованих будинків зможуть повернутися у свої квартири, тому що після аварійно-відновлювальних робіт будівельники візьмуться за реставраційні внутрішні роботи.

Чернігів: «панелька» склалася, а новіша 17-поверхівка вціліла

3 березня 2022 року на житловий мікрорайон Чернігова росіяни скинули з винищувача СУ-34 8 бомб. На вулиці Чорновола постраждали кілька будинків. Тамтешня «панелька» буквально склалася і поховала під завалами 47 людей. А сусідня новіша й монолітно-каркасна 17-поверхівка вціліла, хоч і світила дірками. Бомба потрапила приблизно у 12-й поверх, три верхні поверхи розсипалися. Диво, але інший бік і другий під’їзд цього ж будинку майже не постраждали, навіть скло в деяких вікнах уціліло.

Розвалені поверхи відновили, у постраждалому під’їзді зробили ремонт, поставили вікна. На відновлення з міського бюджету виділили 15,8 мільйона гривень.

Одеса: 30 квартир у ЖК «Тірас» були повністю знищені

23 квітня 2022 року російські військові влучили ракетою у багатоповерхівку ЖК «Тірас», що у Київському районі Одеси. Тоді під завалами загинуло восьмеро людей, у тому числі тримісячна дитина з мамою, ще 18 жильців постраждали. Ракета пробила будинок наскрізь - 30 квартир знищила повністю, а майже 60 мали різні руйнування. Та все ж будинок можна було відновити. Конструкції багатоповерхівки зміцнили, залишки знищених поверхів демонтували та відновили. Ремонт тривав з серпня 2022-го по лютий 2023-го. З обласного бюджету на відновлювальні роботи виділили 3,6 млн гривень. Зараз «Тірас» повністю відновлений.

Ірпінь: 18-поверхівку обстрілювали 10 разів

У цьому містечку окупанти зруйнували або серйозно пошкодили кожен другий будинок. Постраждала і найвища в Ірпіні висотка. 18-поверхівку «Титан» обстрілювали багато разів. Експерти кажуть, було 10 "прильотів". Більш того, у деяких квартирах мешкали самі окупанти, які нищили все, що попадалося на очі. Майже всі вікна і двері були вибиті, кілька квартир перетворилися на дірки, а обстріли пошкодили монолітну конструкцію.

Після деокупації міста жителі взялися за відновлення «Титана». Перш за все, треба було відновити конструкцію будівлі. На це містяни самостійно зібрали 2,5 мільйони гривень. Кажуть, донатили хто скільки міг – і по 100 грн, і по кілька тисяч. Міська влада допомогла встановити вікна. А благодійний фонд з Франції виділив на завершення ремонтних робіт майже 10 млн гривень. Зараз у багатоповерхівці знову живуть люди.