Сергій Грабський: Вступ Швеції до НАТО перетворив Балтійський флот РФ на флот Фінської затоки

Як в Альянсі реагують на можливий напад Росії та що це означатиме для нас.

ФБ Сергея Грабского

Туреччина зняла всі свої претензії на вступ Швеції до НАТО. Тепер залишилося отримати на це лише згоду Угорщини (з ймовірністю 99% її буде дано найближчими днями). Альянс разом із Фінляндією посилиться ще однією країною, яка перетворить Балтійське море в бар’єр між Блоком та Росією. Що означатиме така нова конфігурація і чого слід очікувати у відповідь від Росії, Коротко про розповів військовий експерт Сергій Грабський. 

НАТО тепер може контролювати Балтійський флот Росії

- Парламент Туреччини зняв всі претензії до Швеції та підтримав її вступ до НАТО. Наскільки Швеція та Фінляндія посилять НАТО?

- Тут відповідь можна сформулювати однією фразою – віднині Балтика стає внутрішнім морем НАТО. А це означає, що тепер Балтійський флот Росії перетворюється на флот виключно Фінської затоки. Дальше просунутись він вже не зможе. Це оперативно-стратегічне угрупування втрачає всякий стратегічний сенс.  Де-факто – Росію витіснили з цього регіону.

- А її стратегічні ракети, які розміщені на кораблях Балтійського флоту, вони вже не становлять загрози для НАТО?

-  Справа в тому, що НАТО встановлює над Балтійським флотом повне і тотальне стеження за запуском будь-якої ракети.  І може призвести до повної нейтралізації російських запусків ракет в сторону Європи. Адже сукупні можливості НАТО в десятки разів перевершують можливості Росії.

По-друге, контроль НАТО над Балтикою - це ізоляція такого анклаву, як Калінінградська область Росії, що дає серйозну можливість демілітаризувати цей регіон, який становить велику загрозу для країн Балтії та Польщі. Наприклад, з цього анклаву проводились випробування нового засобу радіоелектронної боротьби (РЕБ), яка змогла подавити GPS-сигнал в Литві і північних воєводствах Польщі. Росіяни просто вимкнули там мобільний зв’язок.   

- Однак в НАТО не вважають неможливим, що з часом Росія може напасти на одного з його членів, наприклад, Фінляндію чи країни Балтії. Наскільки велика така загроза?

- Все залежить від того, як буде розвиватися ситуація в Україні. Україна зараз є тим фактором, який може вплинути на російську загрозу війни проти країн НАТО. І якщо, наприклад, якийсь недолугий політик на Заході говорить про можливість переговорів між Російською Федерацією і Україною, то це означає, що він сприяє і стимулює російську агресію проти країн НАТО.

Самий простий приклад – загальна кількість військовослужбовців всіх трьох країн Балтії ледь перевищує 32 тисячі чоловік. А кількість російського угруповання зараз лише в районі Авдіївки перевищує 40 тисяч чоловік. Тож зрозуміло, що в разі заморозки конфлікту в Україні вони можуть піти в наступ на країни Балтії. Але балтійські країни ментально не готові до цієї війни, і в них немає такої можливості себе захищати, як в України. І це збільшує шанс для росіян напасти на них.   

«Росія в конфлікті з НАТО перемогти НЕ може!»

- А чого, власне, Путін буде добиватися нападом на країну НАТО, яка його кінцева мета?

- Залишитися в пам'яті нащадків збирачем російської та радянської імперій. Він вже де-факто приєднав Білорусь. З Україною не вийшло, то він може повернути проти Фінляндії чи країн Балтії.

- А він може піти далі - через Польщу на Німеччину?

- Ні, так далеко він не заходитиме. Тому що йому спочатку треба пройти країни Балтії, а згідно з натівськими нормативами, на їх звільнення від росіян піде 180 днів. Через 180 днів країни НАТО, відповідно до тих розрахунків, які є, будуть спроможні нанести удар у відповідь. Але Путін розраховує на те, що він очолює країну з ядерною зброєю. Тому, мовляв, погоджуйтесь з моїми правилами.  І саме Балтійський регіон в найближчі 2 роки буде найбільш незахищеним, а через 7-8 років росіяни можуть переключитися на нього.

- Є п'ята стаття НАТО, яка передбачає колективний захист, але чи буде Альянс захищати країни Балтії? Адже останнім часом Захід став дуже інфантильним: хай будь що, лише не війна.

- Ну я би не казав, що вони так бояться Росію. Більше того, існує такий постулат – Росія в конфлікті з НАТО перемогти НЕ може! Тобто, звісно, Блок буде захищати своїх членів. Але найімовірніше, країни-члени Альянсу будуть намагатися запобігти російській агресії політичними кроками. Тим більше що вступ Швеції в Альянс дуже сильно змінює конфігурацію сил в регіоні і значно посилює НАТО.

Ніхто не буде воювати за нас

- Якщо Путін все-таки нападе на Балтію, чи зможе тоді НАТО ввести свої війська в Україну?

- Ні, на якій підставі вони це будуть робити?

- На тій, що тоді в нас буде спільний ворог і чому б нашим західним союзникам не допомогти Україні в визволенні її території?

- Я недарма говорив про таке поняття, як ментальна готовність до війни. Захід в будь-якому випадку буде намагатися локалізувати можливий конфлікт навколо російської агресії проти країн Балтії чи Фінляндії. Ментальна проблема політиків на Заході в тому, що вони не готові до війни.

Ніхто не буде воювати за нас. Ми самі, наша армія, себе можемо захистити, коли Росія втягнеться у війну на іншому фронті. Та й це фізично неможливо і географічно важко для Альянсу. Це інший протокол дій НАТО, ніж у випадку нападу на країни Балтії.  Зараз на українському фронті воює 460 тисяч росіян. Щоб їм протидіяти, потрібно перекинути в Україну, як мінімум пів мільйона солдат НАТО. Це просто фізично і логістично неможливо. Але в Україну можуть вводитися окремі підрозділи НАТО, наприклад, для забезпечення роботи стратегічної авіації, радіоелектронної боротьби та інше. 

Росія – недоімперія, яка мало на що впливає

- А чи може Україна вступити в НАТО до можливої російської агресії проти країн Альянсу?

- Навряд чи. А ось якщо така війна почнеться, то можна поставити питання про наш вступ, так як ми зможемо дуже сильно посилити Блок.

- Чим Путін буде воювати проти НАТО? Адже ми знищили дуже багато російської військової техніки?

- За кількістю танків Російська Федерація в 2 рази переважає США, Великобританію та Україна разом взятих. Для першого удару їй вистачить техніки і зброї. Але частина цієї техніки просто не працює, хоча Москва має замкнутий цикл і може частково відновлювати техніку. Крім того, Росія зараз технологічно не може конкурувати з західними військовими технологіями та економічною потужністю, не може рівнятись обсягами внутрішнього валового продукту. Для порівняння: російська система «Град» використовує ракети лише одного калібру, а західний «Хаймарс» - дев’яти! І зараз Захід нарощує виробництво новітньої зброї.

- Як себе вестимуть країни так званої «осі зла» в разі нападу Росії на країни НАТО? Чи не нападе Китай на Тайвань, Північна Корея - на Південну а Іран - на Ізраїль?

- Навряд чи. Ці регіони ніяким чином до НАТО не мають відношення. А крім того, Росія вже давно не є стратегічним гравцем, який може привести до глобальної катастрофи. Це недоімперія. Вона має дуже обмежені економічні можливості. З такими Третю світову війну не розпочинають.