В Україні заборонили використовувати сперму загиблих військових, вдови не зможуть мати від них дітей

Біоматеріали загиблих чоловіків зобов'язали утилізувати.

facebook.com/GeneralStaff.ua

Верховна Рада наприкінці листопада підтримала в цілому законопроєкт, який дозволяє українським воїнам безплатно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках, аби згодом можна було їх використати у разі втрати репродуктивних функцій. Однак вдова загиблого воїна не зможе народити дитину у випадку його загибелі. Про це у Facebook написала медичний адвокат Олена Бабич.

До неї звернулася вдова військовослужбовця, якій відмовили у такій послузі. Молода жінка разом із чоловіком мріяли мати дітей. Тож перед тим, як його мали відправити на фронт, вони оформили усі необхідні документи - договір, довіреність на дружину, заяву щодо використання сперми для народження такої бажаної спільної дитини. Проте згодом чоловік загинув.

- Нещодавно наші законодавці так сильно переймались за фінансову складову кріоконсервації біологічного матеріалу військовослужбовців, що ухвалили закон, яким… заборонили використовувати сперму військового після його загибелі. З березня клініки будуть зобовʼязані її утилізовувати. От як пояснити вбитою горем жінці, яка буквально пару місяців назад оформлювала з чоловіком документи, щоб народити дитину, що поки її чоловік боронив державу і загинув, наші законотворці буквально позбавили його права бути батьком після своєї смерті?! - йдеться у повідомленні.

Адвокат зізнається, не може зрозуміти мотивів ухвалення цієї заборони. Адже вдовам доведеться шукати «обхідні шляхи», щоб мати таку бажану дитину від коханого чоловіка, який загинув, захищаючи державу.