Україна наполягає, щоб нові правила ЄС стимулювали повернення біженців додому - Politico

Міністри міграції ЄС у четвер обговорять нову систему захисту для українців, які виїхали до Європи.

censor.net

Україна наполягає, щоб майбутні міграційні правила Євросоюзу допомогли забезпечити повернення більшої кількості українців додому наступного року. Про це пише Politico з посиланням на свої джерела у дипколах ЄС.

Представники України активно проводять попередні обговорення, щоб визначити, як виглядатимуть правила ЄС після березня 2025 року – особливо якщо Євросоюз візьме на себе зобов'язання підтримувати українських біженців доти, доки триватиме війна.

Дипломати ЄС зазначають, що офіційний Київ не звертався до ЄС з запитом про сприяння поверненню біженців, але з українського боку існує певний тиск щодо посилення майбутніх правил для повернення людей. Один із дипломатів додав, що очікує на посилення тиску з боку Києва після ухвалення нового закону про мобілізацію.

У четвер, 25 січня, міністри з питань міграції Євросоюзу обговорюватимуть правила перебування українців у ЄС. Якщо країни-члени вирішать дозволити українським біженцям залишатися в ЄС доти, доки триває війна, вони можуть доручити Єврокомісії створити нову систему захисту. Діюча директива про тимчасовий захист, яка є правовою основою для захисту українців, вже двічі подовжувалася.