Мовний омбудсмен Кремінь вимагає пояснень від ДБР, чому під час затримання Гринкевича слідчі говорили російською

Мовознавиця Ірина Фаріон також висловила своє обурення поведінкою правоохоронців.

facebook.com/govuamova

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на відео затримання бізнесмена Романа Гринкевича. На ньому правоохоронець звертався до підозрюваного російською мовою. На своїй сторінці у соцмережі Кремінь закликав правоохоронців не порушувати законів.

– На використання недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі. Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися у ситуацію. Під час виконання службових обов'язків представники правоохоронних органів зобов'язані використовувати державну мову. Сподіваюся, що надалі таких інцидентів не буде, – написав він.

Він додав, що сподівається на офіційний коментар Бюро. Порушенням закону про державну мову також обурилася мовознавець Ірина Фаріон. У властивій їй манері вона розкритикувала і правоохоронців, і владу: "Якого чорта затримувач Гринкевича мовить мовою ворога? То його московити затримали? Чи для поліції закон неписаний? Це не влада! Це дегенерати".