Закарпатські лікарі пришили чоловікові руку, яку йому розчавила вантажівка

Медикам довелося виконати буквально ювелірну операцію.

zokl.itmed.org

Закарпатські медики врятували руку чоловіка, якому її розтрощило автомобілем. Вони провели буквально ювелірну операцію, пришивши кисть. Пацієнт почувається добре і вже потрохи починає рухати пальцями. Про це йдеться на сайті Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака.

Складну травму 37-річний житель Міжгір'я отримав коли змінював пробите колесо на вантажівці. Домкрат, на якому тримався автомобіль, зламався і зірвався на руку. Чоловіка негайно госпіталізували у районну лікарню, а звідти - в обласну.

- Нам зателефонували колеги з Міжгірської лікарні і в режимі відеоконференції показали, як виглядає рука пацієнта після отриманої травми. Вирішили транспортувати його в Закарпатську обласну клінічну лікарню та спробувати зберегти руку. Один з факторів, який посприяв тому, що ми наважилися зробити цю операцію – це молодий вік та стабільний стан хворого, - розповідає завідувач опікового відділення ЗОКЛ ім. А. Новака Андрій Погоріляк.

За словами медика, розчавлення і тракційне пошкодження – це найбільш негативний механізм травми, який міг отримати пацієнт. Під час спроби витягнути руку з-під вантажівки у нього були вирвані сухожилки, нерви та  судини.

Аби не ампутувати кисть, лікарі знайшли більш-менш цілі судини і зшили їх. Також виділили пошкоджені судини, нерви, сухожилки, позшивали все та зробили репозицію кісток. Операція тривала понад чотири години і пройшла успішно.

Лікарі кажуть, що рука у чоловіка залишиться і він зможе нею користуватися. Звісно не в повному обсязі, як до отриманої травми, а десь на 80%. Проте це все одно краще, ніж ампутація.

Тим часом пацієнт готується ще до одного невеликого оперативного втручання, адже зона розчавлення була великою і частина шкіри не прижилася. Наразі каже, що почувається добре і потрохи починає рухати пальцями.