Зеленський на форумі в Давосі заявив, що Путін тероризує світ вже 13 років

Президент України на Всесвітньому економічному форумі назвав російського лідера хижаком, за божевілля якого відповідатимуть його онуки.

president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський виступив зі спеціальним зверненням перед учасниками Всесвітнього економічного форуму у швейцарському Давосі. Він заявив, що президент Росії Володимир Путін вкрав принаймні 13 років миру - з початку війни в Сирії - та закликав світ змінитися. Виступ Зеленського транслювали у фейсбуці президента.

- Повномасштабна війна в Європі триває вже майже два роки. Враховуючи час від початку російської нелегальної анексії нашого Криму триває майже десять років. І майже десять років, як Росія втручається в справи африканських країн від Судану до Малі. Сирійська війна, яка досі кровоточить через рішення Путіна довести щось світу. І це триває вже майже 13 років, - заявив він.

За словами президента України, фактично Путін уособлює війну. Відповідь президента Росії на заклики до миру - постачання все нових озброєнь із Північної Кореї та Ірану. На думку українського лідера, КНДР та Іран використовують “божевілля” російського президента.

- Навіть нинішні друзі Путіна в Пхеньяні та Тегерані просто використовують його божевілля, поки у нього все ще є технології та ресурси, щоб їм заплатити. І ми всі сьогодні, навіть більше, ніж учора, повинні інвестувати в наближення миру, - закликав Володимир Зеленський.

Зеленський нагадав, що до повномасштабного вторгнення Україна постійно чула - Don't Escalate (“Не ескалюйте”), і після 24 лютого 2022 року ніщо так не зашкодило, як ця концепція. 

- Ми попросили нові види зброї, і нам відповіли: "Не ескалюйте". Але потім прибула зброя, і ескалації не відбулося. Російська ракета впала на територію НАТО. Відповіддю знову було: "Не загострюйте ситуацію". Але відплата в цей момент могла б багато чому навчити Росію і додати Заходу необхідної впевненості, - впевнений президент.

Президент заявив, що Путін, його діти та онуки не відпочиватимуть спокійно ні в цьому світі, ні в іншому.