Київські Золоті ворота з'явилися на купюрі "нуль євро"

В Україні випускатимуть сувенірні купюри "нуль євро".

facebook.com/SophiaKyiv

Національний заповідник "Софія Київська" з 13 січня розпочне випускати колекційні купюри "нуль євро" із зображенням архітектурного шедевра XI століття – Золотих воріт. Про це повідомила пресслужба заповідника.

- Колекція євробанкнот, присвячена Золотим воротам, була випущена у Франції в період, коли Україна активно прагне інтеграції з Європою, — йдеться у повідомленні.

Цей сувенір уперше представив у 2015 році за підтримки Національного банку Франції та Європейського центрального банку французький бізнесмен Річард Файл.

Незважаючи на те, що це сувенірна валюта, банкнота виконана з 100% бавовняного паперу, ідентичного тому, що застосовується у створенні справжніх євробанкнот. Купюра також оснащена різними захисними елементами, такими як водяні знаки, мікродрук, антипринти, голограми, засоби захисту від ультрафіолетового випромінювання та спеціальна сенсорна зона для людей з обмеженим зором. Вони фіолетового відтінку і схожі на купюри номіналом 500 євро, а за розміром вони як 20 євро.

Сувенірні купюри викликали ажіотаж у колекціонерів, і їхня вартість становила від €1,5 до €900. З урахуванням обмеженого тиражу та нумерації, фахівці очікують зростання їхньої ціни після розпродажу. У 2019 році у всьому світі з'явилося понад 400 видів таких сувенірних банкнот.