"Земельна справа" проти віце-прем'єра Польщі Анджея Леппера

"Земельна справа" стосується періоду, коли Камінський очолював Центральне антикорупційне бюро (ЦАБ), а Вонсік був його заступником. «Земельна справа» стосувалася невдалих спроб довести, що тодішній лідер "Самооборони" та віцепрем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу у так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві.

Примітно, що справа Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка триває з 2007 року, коли вибухнув перший скандал довкола антикорупційного відомства. Суд першої інстанції виніс обвинувальний вирок, а 2015 року, одразу після приходу "ПіС" до влади, президент Дуда помилував обох чиновників.

У червні 2022 року це помилування скасував Верховний суд Польщі, і процес у справі Камінського та Вонсіка було відновлено. Наприкінці грудня 2023 року окружний суд у Варшаві визнав обох винними у перевищенні повноважень під час керівництва Центральним антикорупційним бюро у рамках розгляду про хабарі та засудив кожного до двох років позбавлення волі. Крім того, Камінському та Вонсіку заборонено протягом п'яти років обіймати державні пости. Останніми днями Анджей Дуда неодноразово заявляв, що його рішення про помилування продовжує діяти.