На тріски, в зоопарк чи на мило: як екологічно утилізувати новорічну ялинку

Навіть зрубане святкове деревце знадобиться у господарстві.

kyivcity.gov.ua

Свята закінчуються, і українці, які так тішилися живою різдвяною ялинкою вдома, тепер мають клопіт. Куди ж подіти вже пожовкле та трохи «лисувате» дерево? Виявляється, є кілька варіантів, які допоможуть вирішити це питання і нашій екології не зашкодять. Кореспондентка KP.UA дізнавалася, де ялинкам дають «друге життя», як використати хвою в господарстві та до чого тут мило.

Пункти переробки вже працюють

Факт: новорічному дереву не місце біля смітників. І справа не в якихось забобонах, а в екології. Здавалось би, напівсуха ялинка - це органічне сміття, яке швидко зігниє. Та не все так просто.

- По-перше, наші сміттєзвалища і без ваших ялинок переповненні,- каже KP.UA еколог Дмитро Савіцький. – Якщо дерево викинути, воно почне гнити. Ніби й нічого поганого. Але під час гниття в атмосферу виділятиметься метан – газ, що погіршує якість повітря. І негативно впливає на зміну клімату, а також на здоров’я людей. А тепер уявіть, що буде, коли тисячі ялинок потраплять на сміттєзвалище. Звісно, це не буде якоюсь екологічною катастрофою, але тим же астматикам дихатиметься набагато важче.

До того ж ялинка чи сосна, нехай навіть з метр у висоту, все ж вважається великогабаритними відходами, тому в сміттєвий контейнер її заштовхнути досить складно. Поставити біля смітників? Для екологічно свідомих людей, які прагнуть жити за європейськими правилами, – не варіант.

Тому майже у кожному місті України облаштовують так звані пункти прийому новорічних дерев – працюють вони безкоштовно. До прикладу, в Києві такі пункти (по кілька в кожному районі столиці) працюватимуть з 4 січня аж до кінця місяця.

- Після новорічних свят закликаємо всіх, хто встановлював вдома живу ялинку, здати її на екологічну утилізацію, - нагадує заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів. - Для зручності киян цього року вирішили збільшити кількість пунктів прийому хвойних до 44. Такі пункти розташовуватимуться в парках і скверах столиці, а також традиційно – на території наших комунальних підприємств по утриманню зелених насаджень та лісопаркових господарств.

Приймають дерева без «дощику» та іграшок

Адреси пунктів прийому новорічних дерев можна знайти на сайті «Київзеленбуду». Або ж на сайтах міських рад вашого міста. А можна й почути на власні вуха. Так, роботу пункту прийому новорічних дерев у сквері Героїв Маріуполя, що в Голосіївському районі Києва, чутно здалеку. Тут ялинки подрібнюють на тріски.

- Трохи шумно, зате екологічно, як в сосновому лісі! - жартує працівник КО «Київзеленбуд» Михайло. Дійсно, навкруги - стійкий аромат хвої.

Михайло майстерно закидає у подрібнювальну машину наступну пожовклу сосну, яка від найменшого руху щедро посипає все навколо своїми голочками. Кілька хвилин – і від двометрового дерева залишилися дрібні й ароматні тріски. Такі відходи складають в окремі контейнери або ж одразу висипають у вантажівку: відправлять на мульчування лунок молодих зелених насаджень, щоб захистити корені від морозу в холодну пору року і від втрати вологи у спеку.

- Приносьте свої живі ялинки, смереки, сосни, тільки без всяких гірлянд, «дощиків», іграшок, - рекламує свою роботу Михайло. – Працюємо в будь-який час, окрім комендантської години (це стосується тих пунктів, навпроти яких на сайті «Київзеленбуду» не вказаний графік роботи. – Авт.).

Поки що роботи у працівників «Київзеленбуду» небагато: лиш кілька ялинок та сосен чекають своєї черги на переробку. Але після Водохреща кількість дерев тут в рази збільшиться.

До речі, минулого року кияни принесли до місць утилізації майже 4 тисячі ялинок та сосен. Не так вже й багато як для столиці. Але й цьому є пояснення: все більш популярними стають ялинки у горщиках, які після свят можна висадити в парку, сквері або біля свого будинку.

У шафу і до зоопарку

Є й інші варіанти «другого життя» для різдвяних дерев. Щоправда, аби виконати їх – треба трохи заморочитися. Отож, ялинку можна перетворити на:

І наостанок. Дотепер існує думка, що різдвяне дерево можна використати на розпалення грубки чи каміну. Насправді це не так. Спалили ялинку, звісно, можна, дерево горітиме. Але у ялині і сосні міститься багато смоли. Згораючи, така деревина іскриться, виділяє неприємний запах, сильно димить і закопчує димохід.

А як у них?

І перегній, і напій з ялинкових гілок

За кордоном з утилізацією ялинок все суворо. В будь-якій цивілізованій країні не можна викинути ялинку біля смітників. Наприклад, в Польщі ялинку треба порізати на частини, покласти у спеціальний мішок чи перев’язати мотузкою. А тому, хто лінується так зробити, доведеться заплатити близько 500 злотих штрафу. У Німеччині ялинковий штраф обійдеться ще дорожче – 300 євро.

Зазвичай і в США, і в європейських країнах є спеціальні пункти переробки новорічних дерев. Одразу після Нового року на сайтах комунальних служб усіх міст публікують графіки вивозу дерев для кожної вулиці. Наприклад, в Нью-Йорку (США) жителі міста можуть самостійно привезти свої ялинки без прикрас та всілякої мішури до пунктів переробки або ж у певні дні поставити біля узбіччя. Спеціальна бригада приїде і забере дерево. Після подрібнення тріски розсипатимуть у парках та скверах, а також кожен бажаючий може безкоштовно взяти собі кілька пакетів такої мульчі для власного саду.

Таким же чином переробляють новорічні ялинки і в більшості європейських країн. Щоправда, у Великій Британії різдвяні ялинки подрібнюють та перетворюють не у мульчу, а на компост. Також використовують для удобрювання парків, скверів, полів.

Цікаве рішення придумали в Естонії та Фінляндії. У цих країнах з ялинкових гілок виготовляють не перегній, а напій. Так, екологічно чисті головні ялинки Гельсінкі та Таллінна після закінчення свят розбирають на гілки і відвозять на завод однієї з естонських компаній-виробників напоїв, що на острові Сааремаа. Ялинкову хвою настоюють, додають важливі інгредієнти і перетворюють на тонізовану воду «Ялина та кардамон». Тонік навіть отримав кілька нагород. Поціновувачі цього безалкогольного напою кажуть, що у його кислуватому смаку відчуваються нотки ялини, кардамону, лимону. Освіжає, наче прогулянка ранковим лісом. Пляшка у 250 мл такої тонізуючої води коштує 1,80 євро (приблизно 42 гривні). Хтозна, можливо, через кілька років не тільки естонці та фіни здаватимуть свої новорічні ялинки не на компост чи мульчу, а для виготовлення нових напоїв.