Депутати разом із Залужним та Умєровим почали розглядати новий закон про мобілізацію

Арахамія заявив, що комітет Верховної Ради почав розглядати новий закон про мобілізацію.

rada.gov.ua

Депутати почали розглядати новий закон про мобілізацію разом із Головнокомандувачем Валерієм Залужним, міністром оборони Рустемом Умєровим та начальником Генштабу ЗСУ Сергієм Шапталою. Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія.

- Сьогодні на комітеті розпочали розгляд нового закону про мобілізацію. Обговорення разом з командуванням ЗСУ та представниками Міністерства оборони триватиме кілька днів. У депутатів від виборців є багато запитань стосовно мобілізації, для відповідей на комітет приїхали Залужний, Шаптала та міністр Умєров. Буду повідомляти про хід розгляду законопроєкту в комітеті, - написав Арахамія.

Депутати пообіцяли врахувати зауваження до попередньої редакції закону про мобілізацію і переписати його. Зокрема, йдеться про зауваження омбудсмена, який вказав на порушення прав людей, що ухиляються від мобілізації. Пропонувалося обмежити їм операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошових коштів. Також буде переглянута норма про можливість для військкомів самим вносити людей у так званий список ухилянтів, що може породити корупційну складову.

Законопроєкт про мобілізацію № 10378 Кабінет міністрів вніс на розгляд парламенту 25 грудня. Документ передбачає зменшення призовного віку з 27 до 25 років. Під час пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що підтримає таку норму.