Україна повернула додому 230 людей, у тому числі частину захисників "Азовсталі"

Україна та Росія провели великий обмін полоненими. Додому повернулися понад 200 українців, серед яких оборонці Маріуполя та «Азовсталі».

Україна та Росія за сприяння ОАЕ провели найбільший обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення. Додому повернулися 230 українців, серед яких оборонці Маріуполя та «Азовсталі», острова Зміїний, полонені з ЧАЕС, поліцейський, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля та музикант військового оркестру. Про це повідомив президент Володимир Зеленський й омбудсмен Дмитро Лубінець.

- Наші – вдома. З російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь», - написав президент.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак уточнив, що серед тих, кого обміняли, є воїни ЗСУ, Нацгвардії, моряки, цивільні та один поліцейський. Серед тих, кого повернули, є ті, що вважалися зниклими безвісти та мали статус «Пошук особи» (48 людей).

- Важкий обмін після тривалої паузи. Це результат, який дався великими зусиллями команди. Ворог тримав у полоні цивільних викладачів, а також поліцейського, який до останнього залишався у Маріуполі, розвозив гуманітарну допомогу людям, - додав Єрмак.

Це 49-й обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення і перший у 2024 році. Додому повернулися 2828 захисників. За даними Офісу омбудсмана, у російському полоні залишаються понад 2000 військових, більшість із них - це захисники Маріуполя.