Хаббл сфотографував скупчення спіральних галактик на відстані 600 млн. світлових років від Землі

Телескоп Хабл сфотографував зображення галактик на різних відстанях

space.com

Космічний телескоп Хаббл виявив групу спіральних галактик, на яких особливо виділяться NGC 1356, найбільша галактика, що знаходиться на відстані 550 мільйонів світлових років у сузір'ї Годин. На знімку NGC 1356 оточують кілька менших галактик зі схожою спіральною структурою. Про це повідомляє space.com.

- Незважаючи на те, що галактики здаються близькими один до одного (наприклад, LEDA 95415 здається взаємодіє з NGC 1356), насправді вони знаходяться на значних відстанях один від одного. Це пов'язано з тим, що зображення є 2D-проекцією тривимірного космосу, — пише видання.

NGC 1356 та LEDA 95415 розділені величезною прірвою у 290 світлових років. Це пояснює різницю в розмірах галактик на зображенні, їхня справжня відстань один від одного і масштаб у Всесвіті. Також наголошується, що відстань між NGC 1356 та IC 1947 на знімку також візуально перебільшена, і насправді ці галактики знаходяться ближче одна до одної, ніж здається.

Таким чином, знімок Хаббла є яскравим прикладом того, як космічні зображення можуть вводити в оману сприйняття відстаней та розмірів у Всесвіті, наголошуючи на важливості обліку тривимірних аспектів при інтерпретації космічних даних.

Телескоп VLT відкрив у сузір'ї Центавру туманність, яку астрономи називають "небесною куркою". Вона знаходиться за 6500 світлових років від нас.