До переліку культурної спадщини України додали традицію Щедрого вечора

Традицію Щедрого вечора було внесено до переліку культурної спадщини України.

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

До списку нематеріальної культурної спадщини України додали традицію Щедрого вечора. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

- Традиція Щедрого вечора - одна з тих, що формують ідентичність нашого народу, - сказав в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Він зазначив, що традиція щедрування продовжує своє існування, долаючи труднощі, та завдяки тим, хто популяризував її у різні періоди історії. Також він вважає, що національна культурна спадщина часто надихає художників, створюючи сучасні твори із етнічними мотивами. Прикладом цього є "Щедрик" Миколи Леонтовича, що виражає поєднання старовинного коріння та сучасного мистецтва.

Водночас перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова назвала головну мету цього - довести світові українське походження мелодії Carol of the Bells.

Крім того, Мінкульт додав ще 88 елементів до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини, включаючи новорічні традиції, такі як Маланка у Белелуї, віншшування Василів у Липівці та створення об'ємної різдвяної зірки у Мацьковичах.

Традиції Щедрого вечора в Україні відбуваються у вигляді так званих "обходів". Також вони включають 12 страв, підготовку, звичаї, такі як "водити козу", "водити Маланку", щедрування.

13 грудня до переліку нематеріальної спадщини України внесли два нові елементи: приготування голубців з картоплею та виготовлення обухівського «шитого» рушника.