Папа Римський закликав не плутати Різдво з споживанням та пам'ятати про війну в Україні, Ізраїлі та Палестині

Понтифік дав побажання віруючим перед Різдвом.

REUTERS

Папа Римський Франциск напередодні Різдва закликав ставитись до святкування Різдва без марнотратства та пам'ятати про ті країни, де зараз складні ситуації. Про це повідомляє Vatican News.

- Будемо близькі з нашими братами та сестрами, які страждають на війну: пам'ятаємо про Палестину, про Ізраїль, про Україну. Давайте подумаємо також про тих, хто страждає на злидні, голод, рабство, – сказав понтифік.

У Ватикані сьогодні на майдані Святого Петра зібралися паломники з усього світу. Перед Різдвом там встановили 28-метрову ялинку та вертеп. Папа Римський закликав вірян піклуватися про нужденних і відкривати серця для доброти та лагідності.

24 грудня президент України Володимир Зеленський привітав українців із Різдвом Христовим і сказав, що в наш час вечеря з сім'єю стає особливою, враховуючи, що не всі будинки, а в деяких і взагалі зруйновані будинки. Глава держави зазначив, що важливість Різдва не у стравах на столі, а у людях за столом.

2023 року в Україні Різдво відзначається 25 грудня. У вересні ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, і багато церковних свят відзначатимуться тепер в інші дати, багато з них зрушать на 13 днів. Крім того, у лютому про перехід на новий календар оголосила Українська Греко-Католицька Церква, а у березні УГКЦ опублікувала оновлений церковний календар свят. Святкування Великодня в Україні відбуватиметься у різні дні відповідно до Новоюліанського та Юліанського календарів.