У Сухопутних військах ЗСУ розказали, з якого моменту людина числиться ухилянтом

А також коли необхідність ставати на облік в ТЦК відпаде.

Військовозобов'язаний буде вважатись ухилянтом, якщо він змінив місце проживання і в семиденний термін не повідомив про це місцевий ТЦК. Про це в інтерв’ю РБК-Україні повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

Він пояснив, що всі оповіщення для цієї людини будуть здійснюватися за попередньою адресою реєстрації, де він стоїть на військовому обліку.

Фітьо додав, що після того, як електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" буде синхронізований з іншими державними реєстрами, то необхідність у відвідуванні місцевого ТЦК відпаде.

- Ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований в Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати – ПДФО – сплачується у Личаківський район міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності, про те, що даному громадянину необхідно з'явитися у Личаківський ТЦК міста Львова, - пояснив начальник служби зв’язків з громадськістю командування СВ ЗСУ. 

Він зазначив, що наразі електронна база, яка працює в ТЦК, лише дає змогу здійснювати заходи оповіщення громадян в будь-якій точці країни.

- Тобто громадянин, наприклад, з Луганська чи з Сум може отримати повістку в Одесі. Зараз ці дані, які були в паперовому вигляді, перенесені в електронний. І це дає можливість побачити особову справу, наприклад, в іншому ТЦК іншого регіону, - сказав він.

По словам Фітьо, поки що синхронізації даних з іншими державними реєстрами немає. Але як тільки це запрацює – «усі питання з відвідуванням спортклубів, ресторанів, здійсненням оповіщення на блокпостах відразу, автоматично відпадуть».

Він додав,  що представники ТЦК мають право ходити по таких місцях, як спортзал, бо це громадське місце.

- Тобто законом чітко встановлено, що здійснення заходів оповіщення можливо там, де не заборонено. В даному випадку це є заклад, який надає громадські послуги, так само як і заклади харчування. І якщо їхні власники не заперечують, то представники ТЦК можуть провести там заходи з оповіщення громадян, які можуть підпадати під мобілізацію, - наголосив він.

KP.UA запитувала у правозахисників, чи  можна мобілізувати засуджених.