10 ключових заяв Зеленського на пресконференції: про мобілізацію жінок, Залужного та відкриття аеропорту

ТОП-10 заяв президента Володимира Зеленського на підсумковій пресконференції

REUTERS

Підсумкова пресконференція президента Володимира Зеленського тривала понад дві години. Прозвучали питання від 32 українських та іноземних ЗМІ. KP.UA опублікує ключові заяви Зеленського на пресконференції 19 грудня. 

Про план мобілізації 

- Генштаб ЗСУ на Ставці Верховного головнокомандувача запропонував мобілізувати додатково 450-500 тисяч людей. Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів, щоб це підтримати. Я не побачив у запропонованому мобілізаційному плані питання демобілізації - хто заслуговує на право на відпочинок. Мобілізація у такому форматі  коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень… Я хотів би розуміння від прем'єр-міністра та міністра фінансів - а звідки гроші.

Про мобілізацію жінок та людей молодших 27 років

- Жінок - ні, не підпишу. Що стосується 25 років, якщо я побачу всі аргументи, що це потрібно, то з цим погоджусь.

Чи є у Зеленського конфлікт із Залужним

- А для чого комусь допомагати і розвивати цю тематику? У мене робочі стосунки із Залужним. Він має відповідати за результат на полі бою як Главком. Є багато там питань. Це складне питання - наступ: щось було, чогось не було, щось дійшло, чогось не вистачає. Бути Головкомом - це честь. Бути президентом - це честь. Держава Україна - це не про особисте... У мене немає питань про особисте. Все моє особисте - з моєю дружиною.

Про відкриття аеропорту "Бориспіль"

- Що стосується аеропорту "Бориспіль", це як Чорне море. Це дуже серйозна операція. Відкриття "Борисполя" - це перемога української ППО. Це буде говорити про те, що Україна перемагає. Це буде дуже серйозний економічний крок також. Скажу відверто, ми ставимо таке запитання нашим колегам. І знаємо, що конкретно нам потрібно...ми працюємо над її ідеєю.

Про множинне громадянство 

- Напевно, треба думати про множинне громадянство, відповідний закон є. Я вважаю, що це нормально. Хтось народився в Канаді й дати їм можливість підтримувати Україну… Є тонкі питання в множинному громадянстві. Я хочу, щоб жінки та діти чули це, щоб вони не спішили відмовлятись від громадянства нашої держави. І множинне громадянство частково вирішує це питання.

Про недостойну поведінку деяких депутатів

- Що стосується депутатів… повинні вони займатися своєю роботою. Бути моральними авторитетами. На жаль, це не відбувається…Є відсоток людей, які голосують, які працюють… Він (депутат – ред.) нічим не відрізняється від бізнесмена, який салюти включає на свій день народження, коли військові воюють. Я не ділю цих людей...Так, є різні люди в Раді, так само як і у державі. І тому буде правильно - за корупцію карати, але не забувати, що хтось все-таки щось робить для України. Люди такі, як вони є.

Чи закінчиться війна у 2024 році

- Думаю, що ніхто не знає відповіді. Навіть ті поважні люди (командири, західні партнери), коли кажуть, що війна буде тривати багато років, — вони не знають. Це діалог і думки, а думки дуже часто відрізняються від реальності.

Про переговори з Росією

- Коли саміт лідерів відбудеться (...) буде домовленість між країнами про фундаментальні речі, з якими ми почнемо потім працювати й готувати відповідний документ. Коли буде готовий відповідний документ, тоді ми зможемо його в тому чи іншому форматі передати представникам Російської Федерації.

Про виробництво мільйона дронів у 2025 році

- Щодо виробництва - мільйон дронів наступного року ми виробимо. Мільйон ми зробимо. Ми зробимо все, щоб так воно й було. Я знаю, що так воно й буде.

Про вступ до НАТО

- Щодо НАТО. Для нас це найпотужніший варіант. Нас не запрошують в НАТО. І сигнали щодо часткової участі якихось... Чесно кажучи - маячня.