Принц Гаррі отримає 140 тисяч фунтів стерлінгів компенсації від британських таблоїдів за незаконний збір інформації

Суддя, який розглядає цю справу, дійшов висновку, що у період з 2006-го по 2011 рік таблоїди Mirror Group Newspapers використовували "широку" практику злому телефонів.

REUTERS/Toby Melville/

Принц Гаррі отримав 140 600 фунтів стерлінгів (6,6 мільйона гривень) компенсації у справі про прослуховування телефонних розмов проти компанії Mirror Group Newspapers. Відповідне рішення ухвалив Високий суд Лондона, пише Hello.

Суддя, який розглядав цю справу, дійшов висновку, що у період з 2006-го по 2011 рік таблоїди Mirror Group Newspapers використовували "широку" практику злому телефонів. Але смартфон герцога, ймовірно, був зламаний видавництвом "незначною мірою".

- Відповідно, я присудив герцогу відшкодування збитків за кожною зі статей, де було доведено факт незаконного збору інформації. Я також присудив додаткову суму, щоб повністю компенсувати герцогу страждання, яке він зазнав унаслідок незаконної діяльності, спрямованої проти нього та його близьких, - заявив суддя. - Я визнаю, що Mirror Group не несе відповідальності за всі незаконні дії, спрямовані проти герцога, і що значна частина деспотичної поведінки преси стосовно герцога протягом багатьох років зовсім не була незаконною. Таким чином, Mirror Group відіграла лише невелику роль у всьому тому, від чого постраждав герцог, і тому присуджена на цій підставі компенсація є скромною.

Справа принца Гаррі розглядалася у червні цього року разом із аналогічними позовами, поданими актором Майклом Тернером, актрисами Ніккі Сандерсон та Фіоною Вайтман, колишньою дружиною коміка Пола Вайтгауса. У своїй заяві член монаршої сім'ї стверджував, що журналісти Daily, Sunday Mirror та Sunday People підслуховували телефонні розмови або отримували інформацію обманним шляхом, а також використовували приватних детективів для незаконної діяльності.

- Шлях до справедливості може бути повільним і болючим, і відколи я подав позов - майже п'ять років тому, проти мене і за рахунок моєї родини використовувалися наклепницькі історії й тактика залякування. Тому, як я теж зрозумів у ході цього процесу, терпіння – це чеснота, особливо перед обличчям журналістської вендетти. Я сподіваюся, що висновки суду стануть попередженням для всіх медіаорганізацій, які використовували подібні методи та брехали про них. Дії Mirror Group були настільки обачливими і вводили в оману, що їхня схема знищення доказів та приховування своєї протиправної поведінки тривала в ході самого судового процесу і, як зазначив суддя, навіть досі.

Я радий, що виграв справу, особливо з огляду на те, що у цьому судовому процесі розглядалася лише чверть всього мого позову, - уточнив Гаррі. - Сьогоднішнє рішення суду є виправданням та підтвердженням. Мені казали, що, борючись із драконами, можна обпектися. Але у світлі сьогоднішньої перемоги та важливості того, що необхідно робити для вільної та чесної преси, це гідна ціна. Місія продовжується.

Це не перша справа принца Гаррі проти таблоїдів. У 2019 році Гаррі та Меган виграли позов проти Mail on Sunday, яка також входить до групи Associated Newspapers Limited, через незаконну публікацію особистого листа Меган, адресованого батькові. Того ж року Гаррі подав до суду на власників британських газет Sun та Daily Mirror через незаконне прослуховування телефонних дзвінків. Розгляд у цій справі триватиме на засіданнях, запланованих на травень-липень наступного року.