Експерт-міжнародник Олег Саакян: У США та України зараз «любов з розрахунку»

Чи є похолодання у відносинах між країнами і чи варто очікувати від американців масштабної допомоги.

скрін відео Олега Саакяна

Одна із головних цілей візита Володимира Зеленського до США була переконати республіканців підписати пакет допомоги Україні. Президент України виступив перед сенаторами у Конгресі США, але наразі позиція республіканців непохитна: спочатку треба вирішити питання з кордоном з Мексикою і посилити імміграційне законодавство. 

Яких цілей все ж таки вдалося досягти українському гарантові та які подальші перспективи пакета допомоги США і відносин обох держав, KP.UA розповів експерт–міжнародник Олег Саакян.

Допомогу Україні затвердять «прямо під ялинку»

- Як ви оцінюєте візит Зеленського до США, адже йому так і не вдалось переконати республіканців ухвалити пакет допомоги Україні?

- А від цього візиту ніхто і не очікував якихось проривних речей. Загалом «тут і зразу» переконати республіканців за пакет допомоги Україні – було неможливо. Оскільки у них претензії не до України, а до адміністрації Байдена щодо захисту південного кордону США від мігрантів. Це не залежить від нашої країни, це внутрішні розбіжності в Америці. Тобто візит Зеленського був заділом на середньострокову перспективу, а не виключно про цей пакет допомоги.

- Ми зіткнулися з першою серйозною проблемою у відносинах зі США – під загрозою опинився пакет допомоги Україні. Ми його отримаємо врешті-решт чи ні?

- Ми його отримаємо з вірогідністю у 100 відсотків. Питання лише часу – коли?

- Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що Конгрес США, найімовірніше, не схвалить додатковий пакет фінансування для України до Різдва. Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським також сказав, що український президент його не переконав.

- Є шанс що цей пакет затвердять "прямо під ялинку". Якщо цього не відбудеться, то ми побачимо продовження епопеї в січні наступного року. Хоча для нас вигідно отримати це рішення якомога раніше, щоб мати змогу планувати свої воєнні дії.

Республіканці бояться Трампа

- Чим викликане таке стрімке погіршення ставлення республіканців до нашої країни? Це Трамп баламутить воду?

- Всі ці складності, зрозуміло, викликані виборами президента США, кампанія вже розпочалася. І об’єктивні фактори падіння уваги до України серед американських виборців - це досить природньо. Ми не можемо весь час фокусувати увагу на собі. Друге - інформація стосовно корупції в Україні насторожує республіканців.

Але ключова причина – це виборча кампанія в США. Трамп займає невизначену позицію, часто заграє с проросійськими наративами. І це створює серйозне напруження всередині Республіканської партії. Значна частина її членів буде переобиратися в Конгрес, і на це значно впливають взаємовідносини з майбутнім президентом від республіканців. Вони не зацікавлені погіршувати відносини з ним, тому мовчать з приводу України, інакше втратять спонсорів партії. Тобто якщо ви виступаєте проти Трампа, то ви не переобираєтесь в Конгрес наступного року. Тому частина республіканців, навіть друзі України, мовчать.

Трамп буде ламати систему влади в США

- А що буде, якщо Трамп взагалі прийде до влади наступного року?

- Повна невизначеність. Ніхто не розуміє, що буде при ньому. Найгірше для нас – це зменшення фінансової та військової допомоги, намагання посадити Україну за стіл перемовин з Путіним. Росія спробує скористатися цим вікном можливостей, а це призведе до складнощів в трансатлантичних відносинах. Тому що Трамп стане бар’єром в відносинах США та Європи. А це може призвести до активізації ізоляціоністських сил у Європі. Це може спричинити багато викликів для України.

Але це ще не означає, що Трамп однозначно буде проштовхувати проросійську політику. Хоча всім очевидно: перше, з чого почне Трамп – це демонтаж систем стримування та противаг в самих США. Він готує масову заміну кадрів в ключових американських відомствах. Раніше американська система могла заганяти його в деякий обмежувальний коридор, тепер він хоче позбавитись цих обмежень. Так що Трамп може розпочати серйозну чистку держапарату, а це може призвести до зміни зовнішньої політики США.

- Які в нього шанси перемогти?

- Досить реальні. Але може статися так, що на фінішній прямі ми зможемо побачити зовсім інших людей – не Трампа і не Байдена. Може таке бути, що кінцеві партійні з’їзди оберуть інших кандидатів від партій на пост президента. Видно, як в обох партіях цей сценарій проробляють. Ми можемо побачити, як другі стають першими. Навіть не виключений жіночий двобій – республіканка Нікі Хейлі (колишня представниця США при ООН) проти демократки Мішель Обами (дружина президента Обами).

- Але ж нема часу на розкрутку нових кандидатів?

- Обидві постаті не нові для американського істеблішменту. І можливість їх висування - не такий вже нездійснений сценарій. Активність обох кандидаток останнім часом суттєво збільшилась.

- Трамп хвалиться, що зможе досягти миру в Україні за один день. Як? Мир в обмін на території, зайняті Росією? Чи зможе Трамп схилити до цього українське керівництво та суспільство?

- Ні в якому разі. Тому що в Україні є національний консенсус – ні еліти, ні суспільство не готові здаватися Росії. Все населення виступає за подальшу боротьбу. І немає критичної залежності від зовнішньої підтримки. Вона значна, але не критична. Вона є критичною в питанні перемоги України. Але оборонятися ми можемо достатньо довго.

Трампісти не хочуть перемоги України в передвиборчій кампанії

- Байден каже, що США хочуть перемоги України, а чого хочуть республіканці-трампісти?

- Трампісти не хочуть перемоги України виключно в 2024 році. Тому що це автоматично спрацює на рейтинг їх конкурента - Байдена. Навіщо їм такий подарунок конкуренту? А далі вони будуть вирішувати, спираючись на те, їх президент чи ні.

- Газета The New York Times з посиланням на джерела в Білому домі та Пентагоні пише, що США радять Україні в 2024 році змінити воєнну стратегію з наступальної на оборонну. Про що це говорить – за океаном втомились нам допомагати?

- Вони не хочуть сюрпризів у 2024 році, які б внесли сум’яття у виборчий процес в США. По-друге, вони розуміють, що їх військово-промислова машина не може з такою швидкістю забезпечити все необхідне для України. Крім того, вони виходять зі стратегії вимотування Росії і примусу її до перемовин. В цьому сенсі 2024 рік, як рік нарощення м’язів, є цілком закономірним. Для нас цей сценарій не повністю прийнятний. В окупації залишаються мільйони наших громадян – ми мусимо отримати якесь вікно можливостей для їх звільнення. Кожен рік затягування війни – це жертви без кінця.

- Всі ці складнощі з пакетом допомоги Україні викликають підозру, що наступного року треба очікувати зменшення американської допомоги?

- Так, є такі ризики. Ще менші шанси, що допомога буде зростати. Але є вірогідність того, що вона залишиться плюс/мінус на такому ж рівні.

Патова ситуація: Байдена не знімуть, Трампа не посадять

- Палата представників Конгресу США, яку контролюють республіканці, розпочинає процедуру імпічменту Байдену. Його звинувачують в отриманні неправомірної вигоди від політичних рішень, в ухваленні яких Байден брав участь як віце-президент під час правління президента Барака Обами в 2009-2017 рр. Які перспективи цієї справи?

- Це «туше» (зворотній удар. – Ред.) республіканців на намагання свого часу демократів відправити Дональда Трампа у відставку. Вони чудово розуміють, що шанси відправити Байдена у відставку – мізерні. Але це той випадок, коли «хоч не з’їм, так надкушу». Їм важливо це відіграти політтехнологічно.

- До речі, які шанси, що Дональда Трампа можуть засудити по відкритим проти нього в США кримінальним справам?

- Також мізерні. Навіть по термінам є слухання, які його виправдують.

- Загалом, на якій зараз стадії відносини між Україною та США – мінорній чи мажорній?

- Зараз це «любов з розрахунку». Первинна і шалена симпатія американців згасла. Зараз відносини повертаються до стабільних і робочих. В них менше емоцій, але більше національного інтересу з обох сторін.