НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій – чиї документи можуть бути вилучені з нього

Вилучення документів можливе не лише для декларацій, але й для повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відкрило публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Як повідомляється на сайті агентства, це зроблено згідно з вимогами ухваленого Верховною Радою України закону № 3384-ІХ. 

Якщо декларації у Реєстрі немає, це може свідчити про надходження подання про вилучення з публічного доступу, наголосили у НАЗК. Вилучення документів можливе не лише для декларацій, але й для повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, поданих за весь період.

В агентстві додали, що на підставі подань можуть вилучатися з відкритого доступу різноманітні документи, і таке вилучення автоматичне для тих, хто вже отримав заходи захисту. Ініціатором вилучення може виступати, зокрема, Генеральний штаб Збройних Сил України щодо осіб, які мобілізовані до лав ЗСУ.

Чиї декларації підлягають вилученню з Реєстру

Повний публічний доступ до Реєстру буде наданий після завершення воєнного стану в Україні. Ця ініціатива з відкриття доступу до декларацій стала реальною після скасування електронного декларування для чиновників та депутатів у зв'язку з розгортанням воєнних дій Росії проти України. Під час відновлення електронного декларування структурні зміни впроваджувалися під впливом МВФ у рамках програми розширеного фінансування.