У метро Києва через підтоплення тунелю на пів року зупинили рух потягів між «Деміївською» та «Теремками»

Вода затопила тунель гілки метро.

КМДА

Через підтоплення перегінного тунелю на пів року закрили ділянку між станціями метро синьої гілки «Деміївська» й «Теремки». Це мало статися з 9 грудня, проте станції метро закрили в екстреному режимі вже в обід 8 грудня, на місце аварії приїхав мер Києва Віталій Кличко. Про це повідомили у КМДА.

Потяги «синьої» гілки тепер курсуватимуть між станціями «Героїв Дніпра» та «Либідська». Шість станцій – «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська», «Виставковий центр», «Іподром» і «Теремки» – працюватимуть лише в режимі укриття. 

Як розповів в ефірі телеканалу “Київ” перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, з понеділка відповідні служби моніторять стан тунелю, і сьогодні дослідження показали, що експлуатувати його навіть до кінця дня небезпечно. Він зазначив, що ситуацію спричинило багато сукупних факторів.

Ці перегінні тунелі між станціями споруджувалися у 2008-2010 роках у складних умовах, і не в автоматичному, а в майже ручному режимі. Тоді довелося розрити велику ділянку глибиною 8-10 метрів, яка наразі пропускає воду. Це зона річки Либідь, яка частково йде під поверхнею. Там, на жаль, є глина, що не дає воді спускатись донизу.

Підтоплення тунелю – це складові однієї проблеми. Вода тисне на стінки тунелю, він деформується, тріскається і ще більше руйнується, пропускаючи воду. А коли йде потяг, цей процес ще більше прискорюється. Тому після фахового обстеження вирішили терміново закривати рух.

Нові схеми руху наземного транспорту

Оскільки зупинка роботи третини гілки метро для киян - справжній армагедон, у міській адміністрації подбали про наземний транспорт на цьому напрямку.

Схеми руху тимчасових маршрутів можна переглянути на kyivcity.gov.ua.