Порошенко програв суд Зеленському щодо "плівок Медведчука"

Експрезидент вимагав зобов'язати Зеленського оприлюднити інформацію СБУ про його бізнес-зв'язки із Віктором Медведчуком.

Експрезидент Петро Порошенко програв справу за позовом до чинного глави держави Володимира Зеленського щодо оприлюднення інформації про бізнес-зв’язки п'ятого президента з колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком. Про це свідчить постанова Великої палати Верховного суду від 19 жовтня 2023 року, повідомляє Укрінформ.

Згідно з матеріалами справи, йдеться про слова Зеленського, який в одному з інтерв`ю сказав, що «з терористами, сепаратистами ОСОБА_2 (Медведчук. – Ред.) торгував, заробляв разом із п`ятим президентом», «ймовірно, разом із колишнім президентом вони це робили і заробляли».  У своєму позові Порошенко вимагав від СБУ оприлюднити інформацію щодо його зв'язків з колишнім народним депутатом і кумом президента країни-агресора Путіна - Віктором Медведчуком, якого звинувачено у держзраді.

У 2021 році Володимир Зеленський в інтерв’ю у "VIP з Наталією Мосейчук" прокоментував так звані “плівки Медведчука”, де людина з голосом, схожим на голос Медведчука, спілкується із керівництвом Росії та бойовиками ОРДЛО, зокрема, розповідає про зв’язки з п’ятим президентом Порошенком. Тоді Зеленський сказав, що чув декілька фрагментів цих плівок, де йшлося, "що з терористами, сепаратистами Медведчук торгував, заробляв разом із п'ятим президентом".

На думку позивача Петра Порошенка, чинний президент Зеленський “ухилявся оприлюднити у повному обсязі наявну у нього публічну інформацію, отриману від Служби безпеки України, розвідувальних органів або інших осіб щодо нього”. Тому він звернувся до адміністративного суду з вимогами визнати протиправною бездіяльність президента України, яка полягає у неоприлюдненні згаданої в інтерв'ю публічної інформації, а також зобов'язати відповідача оприлюднити цю інформацію. Тоді Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відмовив у задоволенні позову, із чим позивач не погодився і подав апеляцію на це рішення до Великої палати Верховного суду.

Велика палата Верховного суду змінила рішення суду першої інстанції лише у мотивувальній частині, а в іншій частині рішення було залишено без змін. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.