Арахамія: Захід не тисне на Україну у питанні проведення виборів

На Заході чудово розуміють труднощі, що існують із проведенням виборів під час війни.

Західні партнери розуміють труднощі, які існують із проведенням виборів в Україні під час війни і, всупереч чуткам, не тиснуть на українську владу в цьому питанні. Про це заявив голова фракції "Слуга Народу" у Верховній раді України Давид Арахамія в ефірі передачі " Мосейчук+ ".

- Наступного року я не вважаю, що взагалі якісь вибори можуть бути. Наступного року – ні парламентських, ні місцевих, ні президентських виборів не буде, – каже Арахамія.

Водночас, він зазначив, що ніхто Україну не змушує проводити вибори, проте періодично це питання порушується від окремих західних чиновників. Хоча на Заході чудово розуміють труднощі, які існують із проведенням виборів в Україні під час війни.

- Були окремі політики, які говорили, що "можливо вам потрібно буде сідати за стіл переговорів, і тоді можливо якщо ви будете умовно не легітимні, і тоді до вас можуть бути такі питання, можливо, вам потрібно провести вибори. Коли ти просто до конкретики доходиш, кажеш: а як військові голосуватимуть чи балотуватимуться, а як 6 мільйонів людей за кордоном мають віддати свої голоси, а як це зробити так, щоб повітряна тривога не була цілий день... Вони не мають відповідей... У нікого на ці запитання немає відповідей насправді… І кажуть: ну добре-добре, працюйте, як працювали, — резюмував Арахамія.

В Україні вибори президента були заплановані на 2024 рік. Вони мають пройти наприкінці березня. Але воєнний стан унеможливлює їх. Водночас, деякі західні політики все одно закликали Київ провести вибори. У відповідь на це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що президент України зважує всі "за" та "проти" виборів. Однак пізніше Зеленський заявив, що зараз питання виборів не є актуальним.