ЗМІ: депутат Держдуми Сергій Миронов “удочерив” дівчинку з Херсона та змінив їй ім'я

П'ята дружина лідера партії "Справедлива Росія" незаконно вивезла однорічну дівчинку під час окупації міста.

duma.gov.ru

Депутат Держдуми, лідер партії «Справедлива Росія» Сергій Миронов “удочерив” та змінив ім'я дівчинці, яку депортували з Херсона під час окупації міста. Про це йдеться у розслідуванні російського опозиційного видання «Важливі історії».

- У розпорядженні «Важливих історій» опинилися документи про те, що Сергій Миронов та його дружина усиновили вивезену з України дитину. 10-місячна дівчинка Маргарита Прокопенко перебувала у дитячому будинку у Херсоні під час окупації міста російською армією. Звідти її вивезли до Росії і таємно змінили ім'я та громадянство: так вона стала росіянкою Мариною Мироновою, — йдеться у матеріалі.

10-місячну Маргариту Прокопенко вивезли наприкінці серпня 2022 року п'ята дружина 70-річного Сергія Миронова, 55-річна Інна Варламова, та його перша заступниця у Держдумі Яна Лантратова. Дівчинку забрали з Херсонського будинку дитини разом із дворічним Іллею Ващенком. У грудні 2022 року Миронов та Варламова “удочерили” Маргариту та змінили її особисті дані.

Знайоме із ситуацією Маргарити та Іллі джерело повідомило, що біологічна мати дівчинки позбавлена ​​батьківських прав, а батько помер, однак у неї є інші родичі. У вересні 2023 року хлопчик отримав нове "свідоцтво про народження". З нього випливає, що він знаходиться у Московській області.

Це перший документально доведений випадок "усиновлення" української дитини російським політиком такого рангу, зазначили журналісти. Раніше публічно про підтверджені випадки "усиновлення" дітей, яких вивезли з окупованих територій України, відомо не було. Росія визнавала лише вивіз та передачу дітей під "опіку" до російських родин.

18 листопада РНБО України запровадила санкції проти Інни Варламової. Також жінка фігурувала у розслідуванні hromadske про викрадення дітей з Херсона, яке вийшло у липні.

У березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової через депортацію українських дітей.

19 листопада депортований із Маріуполя підлітком Богдан Єрмохін повернувся до України у день свого 18-річчя.