Музей у Нідерландах не стягуватиме витрати за зберігання «скіфського золота»

Музей Алларда Пірсона в Амстердам вирішив не стягувати з України витрати за дев'ять років зберігання артефактів.

mcip.gov.ua

Музей Алларда Пірсона вирішив не стягувати витрати за зберігання "скіфського золота", яке невдовзі має повернутись до України. Про це 22 листопада повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

- Він (т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. - Авт.) висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів, — сказано у пресрелізі Міністерства культури та інформаційної політики.

"Скіфське золото" з чотирьох кримських музеїв експонувалося у Нідерландах з 2014 року на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі». Поверненню артефактів в Україну завадила анексія Криму Росією. 

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів поставив крапку у справі "скіфського золота" і постановив передати його Україні.