До переліку культурної спадщини додали обряд «гоніння гадюк», відомий у Донбасі

Ними стали обряд «Гоніння гадюк», практика з охорони традиційних ремесел та обряд заплітання весільної коси.

mcip.gov.ua

Міністерство культури та інформаційної політики додало до переліку нематеріальної культурної спадщини обряд «Гоніння гадюк» (село Іскра Великоновосілківського району Донецької області та Нижньодуванська громада Сватівського району Луганської області), практику з охорони традиційних ремесел та обряд заплітання весільної коси (селище Білокуракине Сватівського району Луганської області). Про це йдеться на сайті міністерства.

- Відповідний наказ підписав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв 20 листопада. Своєю чергою територіальні громади мають сприяти у проведенні моніторингу стану життєздатності елементів нематеріальної культурної спадщини, - йдеться у повідомленні.

Обряд «Гоніння гадюк» проводять перед початком Великого посту. Його ціль полягає в "очищенні" житла від злих духів, злиднів, лиха, всіляких хвороб та напастей, котрих в селах Донецької та Луганської областей називають «гадюками, гадами». Учасниками обряду є виключно хлопчики від 7 років, парубки та дорослі чоловіки. Кожна господиня готується до зустрічі з полазниками.  Так називають у селі тих, хто ходить від двору до двору (від слова "лазити", "ходити по селу"). Підійшовши до двору, полазники викликають господарів, вітають їх з початком Великого посту і пропонують «прогнати гадюк» з хати та подвір’я. У разі подяки дорослим чоловікам підносять чарку. Завершується дійство за селом в степу спаленням допоміжного «інструментарію» та загальною вечерею з того, чим пригощали господарі.

Обряд «Заплітання весільної коси» практикувався у Луганській області приблизно до середини XX сторіччя. До сьогодення дійшов трохи «оновленим» - співаються обрядові пісні, заплітаються коси, але вінок замінила фата. Обряд починався з того, що дівчина сідала на діжку з кожухом і старша дружка заплітала їй коси та прикрашала різноколірними стрічками.

У липні до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини потрапили прикраси з бісеру - ґердани, які виготовляють на Прикарпатті.