Лоцман, який загинув через атаку РФ на іноземне судно на Одещині, був громадянином України

Лоцман працював в Адміністрації морських портів України та в момент ракетного удару знаходився на борту торгового судна під прапором Ліберії.

facebook.com/OperationalCommandSouth

Лоцман, який загинув під час російської атаки на цивільне судно під прапором Ліберії в порту Одещини — громадянин України, він був працівником Адміністрації морських портів України. Про це 9 листопада повідомила начальниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив".

- Також була інформація про травмування ще одного працівника порту. Поранення не критичні, найімовірніше, баротравма. Те, що стосується стану здоровʼя членів екіпажу, то ушпиталили тільки одного, решта — отримали допомогу на місці й залишились у складі екіпажу на борту судна. Саме судно отримало досить значні пошкодження, — розповіла очільниця пресцентру.

Увечері 8 листопада Оперативне командування "Південь" та Одеська обласна прокуратура повідомили, що через атаку РФ протирадіолокаційною ракетою Х-31П загинув 43-річний лоцман порту, який знаходився на борту судна під прапором Ліберії. Поранено працівника порту й трьох членів екіпажу судна — громадян Філіппін. Одного з іноземців госпіталізували. 

Ракета влучила в надбудову цивільного судна в момент його заходу у торговий порт. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков розповів, що цивільне судно мало перевозити залізну руду до Китаю. Це була 21-ша атака Росії на портову інфраструктуру України після виходу РФ з зернової угоди 17 липня 2023 року.