У Львові таки демонтували пам'ятник радянській космонавтці

Декомунізовану скульптуру перенесуть до музею "Територія Терору".

Суспільне Львів

Скульптурну композицію "Космонавтика", що стояла на вулиці Виговського, демонтували. Вона  переїжджає до музею "Територія Терору".  Про це повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Пам’ятник радянській космонавтці встановили у Львові у 1980-х роках. Раніше вулиця, на якій стоїть монумент, носила ім’я радянської космонавтки Валентини Терешкової. Тож у народі пам'ятник називають Валентині Терешковій. Зараз ця вулиця має ім'я Івана Виговського.

Композиційно пам’ятник був встановлений у 80-х роках XX століття у сквері на вулиці Виговського (колишня назва – Терешкової) у Львові. Скульптура складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі. Оскільки пам'ятник ідеологічно нейтральний, то у 1990-х роках його так і не демонтували.

Питання про демонтаж цієї скульптури кілька разів порушували у 2015 та 2017 роках. Тоді його навіть хотіли перевезти до Ярославля (РФ), звідки родом Терешкова. Проте далі розмов справа так і не пішла.

Валентина Терешкова – не лише перша у світі жінка-космонавт, але й депутат Державної думи РФ від партії «Єдина Росія», яка у 2014 році проголосувала за анексію Криму та низку дотичних до цього законів.