Секретар РНБО Данілов назвав сім уроків війни

Данілов у колонці в "Українській правді" заявив, що війна у 2023 році кардинально відрізняється від тієї, яку Україна вела у 2022-му.

Getty Images

Секретар РНБО Олексій Данілов у колонці в "Українській правді" заявив, що війна у 2023 році кардинально відрізняється від тієї, яку Україна вела у 2022-му. За словами чиновника, українська армія за менш ніж два роки пройшла шлях, який в інших випадках займає не одне покоління.

- Війна у 2023 році – це принципово інша війна, ніж у 2022-му. Україна цього року – це зовсім інша країна, ніж була торік. Сили оборони України зараз і вчора – це якісно інша армія. Швидкість змін має значення, виграє той, хто сміливіший, креативніший та інноваційніший. Історія доведела, що прогресують суспільства вільних, держави рабів не витримують конкуренції. Якщо росіянам не вдалася блискавична війна, чому має вдатися затяжна? Основа для поразки нікуди не зникла. На полі бою відбувається змагання воль і технологій, за майже два роки війни українська армія в цьому плані пройшла шлях, який в інших випадках займає не одне покоління, - написав Данілов.

Секретар РНБО назвав сім уроків, які сформулювали українські Сили оборони:

  1. Воля – основа боротьби... Людям, які не вірять у Перемогу, не місце у владі та в командуванні;
  2. Формула сталого миру – це формула сучасної зброї, яка спирається на міць вітчизняного ВПК;
  3. Наука і технології – фундамент держави;
  4. Досвід війни, набуті важкою кров’ю знання дозволяють створити вже сьогодні унікальну українську військову школу і проводити навчання за "українським стандартом";
  5. "Анти Будапешт" - ніяких розмитих гарантій безпеки;
  6. Мобілізація, яка спирається на підготовлені резерви і чітку систему обліку. На сьогодні держава знає про кожного свого військовозобов’язаного більше, ніж коли-небудь. 
  7. Жорсткий прагматизм у відстоюванні національних інтересів і повага до інтересів союзників, друзів та партнерів. 

30 жовтня американський журнал Time випустив номер із Зеленським на обкладинці та опублікував статтю про втому світу від війни. Анонімні "джерела з оточення президента" заявили, що він "відчуває себе зрадженим своїми західними союзниками". Данілов. у відповідь на матеріал заявив, що українські правоохоронці мають знайти "джерела в оточенні президента", які давали коментарі для статті TIME.