Зеленський повідомив про відсторонення командира 128-ї бригади Лисюка на час розслідування

Командира 128 бригади Дмитра Лисюка відсторонили на час розслідування загибелі 19 військовослужбовців.

128brigade.com

Президент Володимир Зеленський повідомив про відсторонення командира 128 бригади Дмитра Лисюка на час розслідування загибелі 19 військовослужбовців. Про це він сказав у вечірньому відеозверненні.

-  Провів засідання Ставки. Перше питання – це трагедія з воїнами нашої 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Доповідали військові, міністр оборони, керівник Служби безпеки України. Конкретика – що вже вдалося зʼясувати з обставин трагедії, чиї накази створили умови, щоб трагедія сталася. Доповідав, зокрема, головний інспектор Міноборони Воронченко. Командира бригади відсторонено на час слідства. Уся ситуація розбирається похвилинно. І буде встановлено, хто конкретно порушив правила щодо безпеки людей у районі доступу аеророзвідки ворога. Жодного уникнення відповідальності, - сказав Зеленський.

6 листопада "Суспільне" та "Громадське" з посиланням на джерела у бригаді повідомили, що командир 128-ї бригади вижив, тому що запізнився на нагородження. Чи саме Лисюк ініціював нагородження бійців невідомо. Лисюк очолює 128-му бригаду з лютого 2022 року. У 2019 році Лисюка оштрафували на 119 тис. гривень за контрабанду та продаж сигарет з “ЛНР”. 

Трагедія сталася 3 листопада. У прифронтовому селі у Запорізькій області зранку проходила церемонія нагородження військовослужбовців 128-ї Окремої гірсько-штурмової бригади. РФ завдала удару ракетою «Іскандер-М». Проводиться перевірка всіх обставин трагедії. 6 листопада на території Закарпаття оголосили триденну загальнообласну жалобу.