До довгого списку "Книги року ВВС" увійшли романи про війну в Україні, колонізацію Марса і голод в Ефіопії

Редакція BBC News Україна оприлюднила довгі списки премії "Книжка року-2023"

liroom.com.ua

Редакція ВВС News Україна оприлюднила довгі списки премії "Книга року-2023", до якої увійшли, зокрема, книги про війну України та Росії.

"Книга року":

Головний герой містичного роману наполовину риба, відокремившись від зграї, він вигадує собі землю, викидається на берег і намагається продовжити рух, щоб знайти мету в житті.

До книги увійшли інтерв'ю та розповіді про те, що побачили та пережили жителі Чернігова, Бучі, Гостомеля, Ірпеня, Бородянки, а також сіл Київської та Чернігівської областей під час російського вторгнення на ці території.

Збірка складається з 10 оповідань про літераторів, художників, учених, телеведучих та кінематографістів, які протистоять умовам, в яких вони опинилися. Час описаних подій – від кінця XVI століття до нашого часу.

Книга про віру у перемогу та силу українського народу. У ньому розповідають різні історії українців, яких застала війна.

Це збірка оповідань про тих, хто бореться і готовий померти за свободу, і про тих, хто прагне вижити за будь-яку ціну під час війни, яку розв'язала РФ.

«Колонія» — перший роман із фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про мир у ХХІ столітті. Події відбуваються у 2141 році, коли людство вже освоїло Марс. Жителі Марсіанських колоній програють суперфахівцям із Землі боротьбу за робочі місця та змушені працювати, як раби, на низькокваліфікованих ручних роботах. Це історія про те, що жодні наукові досягнення не гарантують людству порятунок.

Головний персонаж занурюється в ситуацію російсько-українського конфлікту і стикається з неминучістю смерті. Цей досвід змінює його, змушуючи багаторазово переглядати свій життєвий шлях та переосмислювати його з нової точки зору.

Роман про чоловіка, родичі якого втекли від війни за кордон і тепер їм усім разом треба вчитися якось співіснувати.

«У вас така гарна українська мова – ви, мабуть, зі Львова?» – цю фразу головна героїня роману буде чути багато разів. І постійно долатиме чужі стереотипи щодо себе та своїх земляків з українського Півдня. Роман про те, як це народитися українкою в СРСР, відчути на собі спочатку радянську пропаганду та мовну дискримінацію, а потім – упередженість земляків з інших регіонів.

У романі переплелися кримсько-татарська культура, українська література та сімейні таємниці. Разом із головною героїнею та її подругами кримчанкою Алією та українкою Альоною читач проходить довгий шлях від дитинства дівчат до анексії Криму Росією.

Це роман про історії п'яти жінок. Усі вони різні, кожна має свою долю, але їх поєднує одне — найстрашніша доля, яка може спіткати матір, — втрата єдиного сина.

Дія роману розгортається на тлі штучного голоду та війни в Ефіопії у 1984-1986 роках. Це історія молодого українця, військового перекладача у складі радянських груп допомоги, який шукає причини цієї трагедії.

Сага про українців у перші місяці війни, панорама подій, що відбувалися під Києвом та на півдні України.

У книзі розповідається про смертельно хворого мешканця Києва, який зустрічає джина, і той пропонує йому жити чужими життями за його душу.

У книжці роздуми авторки на тему дитинства та дорослішання.

"Дитяча книга року":

"Книга року-Есеїстика":

"Книга року ВВС" вручається в Україні з 2006 року. Фінал конкурсу відбудеться 14 грудня у книгарні Readeat. Переможці у кожній із номінацій отримають по 1000 фунтів у гривневому еквіваленті. А ті видавці, які здобудуть перемогу у трьох номінаціях, зможуть використати логотип премії "Книга року ВВС".