Україна входить у топ-10 країн із найбільшою чисельністю безпритульних тварин

Наразі допомоги волонтерів потребують приблизно 140 тисяч чотирилапих.

uk.wikipedia.org

Україна входить до першої десятки країн із найбільшою чисельністю безпритульних тварин. Наразі допомоги волонтерів потребують приблизно 140 тис. тварин, повідомила співзасновниця Всесвітньої асоціації з тварин України (UPAW) Оксана Кошак, передає "Інтерфакс-Україна".

- На початку війни кількість запитів була на орієнтовно 50 тис. тварин, і це, я нагадаю, лише ті, хто має опікунів і якими опікуються люди. Ми не знаємо точної кількості тих, про кого не піклується ніхто. На сьогодні кількість запитів на допомогу тваринам становить 140 тис. - сказала Оксана Кошак під час круглого столу на тему "Захист прав домашніх тварин в Україні. Проблеми відсутності єдиної системи реєстрації та ідентифікації в Україні під час війни".

За її словами, 84% тварин, які потрапляють до комунального підприємства з вилову тварин у Львові, були викинуті господарями. 11%  - це загублені тварини, й лише 5% - це спадково безпритульні, тобто ті, які були народжені на вулиці. Зоозахисниця також зазначила, що хоча на рівні держави не ухвалено рішення про створення Реєстру домашніх тварин, у Львові він існує на рівні міста.

Оксана Кошак уточнила, що 40% власників тварин, які зареєстрували своїх улюбленців, не знали про важливість регулярної вакцинації їх від сказу або взагалі ніколи не вакцинували своїх тварин. Тому, вважає вона, реєстрація тварин у державному реєстрі має бути за умови обов'язкової вакцинації.

Загалом в Україні налічується близько 5 млн тварин, майже 20% з яких - безпритульні. Динаміка збільшення їхньої чисельності внаслідок повномасштабного вторгнення збільшується у геометричній прогресії. Так, за даними організації UAnimals, лише за перший рік війни кількість котів і собак у притулках зросла на 60%. Евакуація тварин із зон бойових дій відбувається щодня, але місць у притулках бракує.