Лікарі нагадують, що у щоденному раціоні людини має обов’язково бути свіжа зелень. А де ж узяти зараз, в кінці осені, хрусткий салат чи ароматну руколу? Так, в магазинах все ще є упаковки із зеленню, але тепличною. І аромат, і смак далеко не той, до якого звикли за літо. Тому саме зараз час вирощувати мікрозелень. Що це за паростки та з чим їх їдять, а також про особливості вирощування і користь такого суперфуду – дізнавалася KP.UA.
Корисний інгредієнт
Дешево і легко можна перетворити своє підвіконня на міні-город. І йдеться не про розсаду томатів чи перцю, а про корисну мікрозелень. Це проросле насіння певних видів їстівних рослин лише 3-10 см у висоту. Саме тоді молоді і ніжні рослинки зрізають та додають до їжі. Від посіву насіння до збору так званого врожаю проходить від 4 до 21 дня, залежно від виду рослини.
- Останніми роками мікрозелень вирощують на кожному третьому підвіконні в Україні, - розказала KP.UA власниця міні-городу на підвіконні Світлана Цось. – Люди навіть бізнес на цьому створили. Але насправді такий міні-город став популярним ще в кінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття. Тоді ніжними листочками та пагінцями почали прикрашати страви у ресторанах.
А зараз мікрозелень – це не лише декор, а й повноцінний інгредієнт салатів, супів, всіляких закусок. Особливо полюбляють молоді пагони прихильники здорового харчування: додають у смузі, соки, каші, спортивні коктейлі.
Маленькі зелені пагінці містять значну кількість вітамінів та мінералів. Наприклад, вітаміни групи В. А ще там є:
- вітаміни С, К та Е
- калій
- залізо
- магній
- кальцій
- фосфор
- хлорофіл.
Паростки легко засвоюються організмом, зміцнюють його захисні сили, а також:
- знижують рівень «поганого» холестерину,
- підтримують здорову кишкову мікрофлору,
- допомагають у виведенні токсинів з організму,
- діють як сечогінний засіб,
- додають енергії та бадьорості,
- позитивно впливають на стан шкіри.
Необхідні вода і світло
Як бачимо, користі від маленьких пагінців багато. А виростити міні-город на підвіконні може кожен. Треба лише бажання, трохи вільного часу і достатньо світла та тепла у домі. Також необхідно заздалегідь придбати невеликий контейнер та насіння рослин.
Існує кілька способів вирощування мікрозелені:
- 🌱у ґрунті,
- 🌱у банці,
- 🌱на серветках або папері,
- 🌱на ваті.
Вирощувати у ґрунті найлегше. Куплену заздалегідь землю треба розрівняти висотою в 2-3 см у контейнері. Рівномірно висаджуємо насіння, поливаємо водою. Лоток можна накрити кришкою, а можна обійтися і без цього. Кожні 3-5 днів насіння треба підливати. Через кілька діб з’являться перші паростки.
Для вирощування мікрозелені у банці треба підготувати ємність та невеликий відріз марлі. Кілька ложок насіння засипають у банку, заливають водою і залишають на ніч. Уранці воду зливають, насіння промивають, знову засипають у банку. Отвір банки щільно закручують марлею, перевертають ємність. Час від часу марлю треба зволожувати водою.
Досить просто виростити міні-город на серветці або папері. За схожою технологією вирощують мікрогрін і на ваті. Отож, дно контейнера потрібно застелити певним наповнювачем, добре зволоженим водою. Після цього рівним шаром викладаємо насіння. Ємність закриваємо плівкою або кришкою, ставимо у тепле та темне місце. Щодня на 20-30 хвилин відкриваємо, щоб насіння провітрилося, і обприскуємо водою. При появі перших паростків плівку прибираємо, а контейнер ставимо на підвіконня.
- Раджу починати вирощувати горох, редиску, руколу – таке насіння проростає швидко, - розказала KP.UA Світлана Цось. – Важливо слідкувати, аби у контейнері було мокро, але не занадто, бо з’явиться пліснява. Зрізати пагінці найкраще тоді, коли вже є оті перші сім’ядольні листочки. В них найбільше вітамінів.
Господиня підкреслює: уся мікрозелень зрізається лише раз. Наступний врожай також може прорости, але користі матиме набагато менше.
Гарбуз гірчить, а пшениця солодкувата
Насіння всілякої зелені так багато, що легко можна заплутатися у виборі. Краще обрати насіння саме для вирощування мікрогріну, тому що зернятка звичної городини можуть бути оброблені хімікатами.
Також не всі рослини треба вирощувати як мікрозелень. Наприклад, гарбузові паростки надто гіркі, а картопля, помідор, баклажан мають небезпечний для людини соланін.
Найкраще обирати для вирощування у контейнері ті рослини, які швидко проростають:
- 🌱мікс салатів – у такого насіння дуже ніжна зелень,
- 🌱горох, буряк, люцерна – їх краще вирощувати у ґрунті, де проростають великі і соковиті паростки,
- 🌱рукола, базилік, крес-салат, гірчиця, редис – можна вирощувати на серветці або ваті, мають пряний виразний смак,
- 🌱пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, – паростки мають солодкуватий смак. Але насіння треба попередньо замочити хоча б на день, аби проросло швидше.
До речі
Набір для початківців за 150 грн
Для абсолютних новачків та тих, хто сумнівається у власних силах, у продажу є різноманітні готові набори для вирощування мікрозелені. Продаються всюди: і в інтернет-магазинах для садівників, і у великих супермаркетах. Зазвичай такі набори містять контейнер, ґрунт або килимки з певного волокна і саме насіння. А також інструкцію, якої необхідно дотримуватися для того, щоб успішно зібрати врожай. Вартість набору для вирощування мікрозелені стартує від 150 грн.