Екіпаж китайського "Шеньчжоу-16" повернувся на Землю після 5 місяців у космосі

 Апарат успішно пристикувався.

english.news.cn/

Екіпаж китайського космічного апарата "Шеньчжоу-16" успішно повернувся на Землю після майже п'яти місяців на китайській орбітальній станції "Тяньгун". Посадковий модуль приземлився о 8:11 за місцевим часом в пустелі Гобі в автономному регіоні Внутрішня Монголія, пише Xinhua.

Члени екіпажу "Шеньчжоу-16" повернулись на Землю після чергової ротації на станції "Тяньгун", де вже розпочала роботу команда корабля "Шеньчжоу-17", успішний запуск якого відбувся 26 жовтня.

Три пілоти з "Шеньчжоу-17" проведуть на орбіті шість місяців, виконуючи наукові експерименти та тести різних корисних вантажів. Їм належить також виконати позакорабельну діяльність, здійснюючи монтаж та ремонтні роботи у космосі. Китайська станція розташована на висоті близько 400 км і розрахована на трьох осіб.

У 2022 році орбітальний об'єкт функціонував на повну потужність і став доступним для міжнародних проєктів.

У середині жовтня астронавтка NASA Ясмин Могбели зробила фотографію кільцеподібного сонячного затемнення 14 жовтня, будучи на Міжнародній космічній станції. Це знімок дає можливість побачити це астрономічне явище очима космонавтів.