Раміна Есхакзай взяла інтерв'ю у бійців "Азова" - про дружин, полон та чого не вистачає на фронті

Журналістка та блогерка Раміна Есхакзай зняла випуск про бійців легендарної бригади "Азов".

Журналістка та блогерка Раміна Есхакзай зняла випуск про бійців легендарної бригади "Азов". За добу відео отримало понад 300 тисяч переглядів і знаходиться на 10 місці в трендах YouTube.

Есхакзай показала, в яких умовах воюють "азовці" та поспілкувалася з командирами. Бійці розповіли, як відбувається деокупація українських територій, як проходили оборона Маріуполя та повернення з полону, про важкі поранення, втрату побратимів та мотивацію.

За традицією паралельно із виходом випуску журналістка оголосила збір на фронт. Вона хоче зібрати 1 мільйон гривень на медичну службу бригади "Азов". Задонатити можна тут.

“В бригаді “Азов” воюють тільки добровольці”

- Ми мобілізованих не беремо взагалі. В бригаді “Азов” воюють тільки добровольці. Треба розуміти, що людина в якийсь момент вигадала собі, що піде в “Азов”, пройшла курс базової підготовки, а потім передумала і захоче додому, то так не вийде. Воєнний стан, мобілізаційний контракт, який діє до кінця мобілізації. Якщо ти підписав контракт — ти військовослужбовець. У нас немає розуміння, що демократія і свобода слова у цивільному житті можливі, а коли ти військовослужбовець, неважливо чи воєнний стан, чи не воєнний стан — ти собі не належиш, ти належиш державі, - розповів начальник штабу бригади “Азов” з позивним “Тавр”. 

“Дивився, як хірург відрізає шматки мого живота”

- Три ворожі танки вирішили під'їхати дуже близько до наших позицій. Ми ліквідували один, в другий влучив з гранатомета, взяв товариша на підмогу, вийшов на відкриту місцевість. Не побачив танк і із-за гілок пролунав постріл. Я отримав поранення у живіт. Відбіг у бік, почав діяти за протоколом, який треба виконувати у разі виникнення поранення. Підбіг товариш, і взяв мене на руки. Мене евакуювали і зробили операцію. У мене була гангрена, відкрита рана, мені зашили кишківник. Я почав проходити лікування, не міг рухатися. Мені кололи антибіотики. Робили чистку, я дивився, як хірург відрізає шматки мого живота. Мене евакуювали з “Азовсталі”, і почався мінометний обстріл, - розповів командир роти 1 батальйону бригади “Азов” з позивним “Кіль”.

“Багато моїх друзів і досі в полоні”

- Багато моїх друзів і досі в полоні. Емоції під час зустрічі з тими, хто повернувся, важкі. Для “азовця” це найгірший варіант дій. Вони були, як скелети, ти обіймаєш людину, яка важила 100 кілограмів, а  зараз виглядає наче з Аушвіцу, - розповів командир роти 1 батальйону бригади “Азов” з позивним “Кіль”.

“Коли вийшов з полону — це найщасливіший день у моєму житті”

- Якби мені сказали знову пройти цей шлях зараз, я б його знову пройшов, можливо в якихось ситуаціях зробив би більше. Але полон, це єдиний період у моєму житті, коли не мав влади над своєю волею. Сидиш у камері, розумієш, що ти такий спецназівець-“азовець”, а якийсь ДНРівський срочник може прийти й зробити тобі все що завгодно і ти нічого не можеш йому зробити, і все це роблять з твоїми друзями. “Азов” - це все моє оточення, і воно потрапило у в'язницю до цих виродків, над ними знущалися. Коли вийшов з полону — це найщасливіший день у моєму житті, - розповів командир відділення РРСП з позивним “Фрост”.

“Побутові проблеми — це для військового найстрашніша історія”

- Головне, щоб дружина не грузила. Побутові проблеми — це для військового найстрашніша історія. Для мене побутових проблем не існує. Головне — не виносити мозок…щоб дружина чекала і не розпитувала про бойові. Моя дружина не розпитує, вона все знає, - розповів заступник командира танкової роти по роботі з особовим складом з позивним “Крим”.

“Думав, коли повернуся на фронт, у нас американське озброєння, а мені кажуть, у нас три міномети”

- Думав, коли повернуся на фронт, у нас американське озброєння, все є, а мені кажуть, у нас три міномети, і один з них вчора зламався. І це все після того, що наш підрозділ пройшов: три міномети й “калаші” радянські? Авжеж, з того часу є прогрес, але порівняти з тим, що мала б мати якась заслужена бригада, то з цим не порівняти, - розповів командир відділення РРСП з позивним “Фрост”.

"Зібрати “азовця” на фронт коштує більше мільйона гривень"

- Триденний рюкзак розвідника залежить від пори року і задач. Перше — це каримат, щоб неважливо, де ти будеш, щоб не спав на землі. Обов'язково мати з собою сухпай, закуповую собі сухе м'ясо, батончики, сухофрукти. Вода на кілька днів, дальномір, набір шестигранників, “спальник”, маскувальний халат, особливо в лісі дуже рятує. Одяг сухий переодягнутися, плащ-намет, компас. Кулеметна стрічка, powerbank, мотузка, тепловізор, мінімальна аптечка. Звичайно ношу з собою пістолет. Спорядження загалом зі зброєю коштує більше мільйона гривень, - розповів командир відділення РРСП з позивним “Фрост”.

"Бісить, як сидять у містах і намагаються розказати військовим, як їм жити"

- Мені важко досі згадувати Маріуполь у плані втрат: знайомих, друзів, військовослужбовців. Мене бісить, що молоді, вмотивовані, націоналістичні хлопці гинуть, а якісь незрозумілі люди, які мають незрозуміле моральне сприйняття світу, сидять у різних містах і намагаються розказати військовим, як їм жити. Допомагають їм воювати. Треба нагадати їм, що вони допомагають собі не бути зґвалтованими, з відрізаними головами зі зв'язаними руками, як це було в Бучі, Ірпені та Маріуполі. Говорять “дякую захисникам”, але настільки часто, що забули зміст того, про що говорять. Ті люди, які знаходяться на передовій лінії, єдине, що дозволяє Україні існувати, - розповів начальник штабу бригади “Азов” з позивним “Тавр”. 

“Ніяких інстаграмів”

- Хлопці в піхоті повинні розуміти, що “пісок, лопата — друг солдата”, це — копати, копати, копати, Ніяких інстаграмів, відео знімати щодня не буде можливості. Буде важко, страшно, вогко, деколи спекотно, морозно, але це хліб піхоти. Саме це повинні розуміти люди! Відео з  інстаграму має бути їхньою мотивацією, якими вони повинні бути, а не те, чим вони будуть займатися. Вони мають бути готові до виконання будь-яких завдань, - розповів командир 2 батальйону бригади “Азов” з позивним “Шик”.