Екзотична рослина вподобала наш клімат. Актинідія прекрасно переносить українські зими і тішить своїм гарним зовнішнім виглядом. А ще дає багатий врожай смачних ягід. Тому все частіше цю рослину можна побачити у садах по всій Україні.
Що ж це за дивна ліана, які умови необхідні, аби виростити антинідію на своїй ділянці, та чим корисні її ягоди – дізнавалася KP.UA.
Квіти – наче жасмин, а смак плодів – як у інжиру
Рослина – загадка! Не дерево і не кущ, схожа одночасно і на ківі, і на аґрус. Це і є актинідія. Потужна ліана, яка може виростати до 10 метрів. Існує твердження, що її назва походить від латинського слова actis - зірка. Родом з Гімалаїв та Південно-Східної Азії, актинідія добре почувається в українському кліматі. Існує майже 80 видів цієї рослини.
- Актинідія швидко обвиває альтанки, перголи, сітки, і цікаво те, що стебло закручується проти годинникової стрілки, - розказав KP.UA менеджер агрогосподарства «ВолСад» Іван Кухаренко. – Актинідію безпечно садити біля будівель, але найчастіше її висаджують саме біля альтанок. Рослину можна підв’язувати, стебла направляти туди, куди треба: ліана гнучка і піддається формуванню.
Актинідія любить напівтінь, тому краще висаджувати її на західному, північно-східному та північно-західному боці, і у слабкокислі ґрунти. Загалом, рослина не вибаглива. Але важливо слідкувати, аби корені її занадто не підмокали, бо почнуть гнити. І бережіть від котів! Ці тваринки полюбляють актинідію, як валеріану, тому можуть обгризати молоді пагони.
- Ще важливий момент: на ділянці обов’язково треба висаджувати і «жіночі», і «чоловічі» види рослини, - каже Іван Кухаренко. - Квітки на чоловічих ліанах – це суцвіття. А от на жіночих – поодинокі. Квітне актинідія дуже гарно, квіти молочного або жовтого кольору, з приємним ароматом. Трохи нагадують жасмин.
Хочете ласувати смачними і корисними плодами? Тоді хоча б двічі на рік треба підживлювати рослину. Садівники підкреслюють, що актинідія дійсно близький родич ківі. Рослину інколи так і називають – міні-ківі. При цьому її плоди одночасно нагадують і аґрус: невеликі (до 4 см) та соковиті ягоди можуть бути і зеленого, і жовтого, і темно-червоного кольору. А смак взагалі залежить від сорту рослини. Комусь нагадують той же аґрус, іншим – ананас, а хтось каже, що ці ягоди, наче інжир. Зазвичай достигають в період з серпня аж до середини жовтня. А от плодоносити актинідія починає на 3-4-й рік після посадки.
«Воює» з хвороботворними вірусами
У східній медицині актинідію шанують. Тамтешні знахарі використовують для лікування різноманітних хвороб усі частини рослини: листя, плоди, пагони і навіть кору. Наші ж лікарі підкреслюють: плоди актинідії дійсно корисні, адже містять таку велику дозу вітаміну С, що залишають далеко позаду чорну смородину та цитрусові.
А ще у міні-ківі є:
- провітамін А,
- вітаміни Р, К, Е,
- калій,
- кальцій,
- йод,
- марганець.
Перш за все, актинідія допомагає у процесах травлення. Також допомагає імунній системі людини «воювати» проти вірусів та бактерій.
- З’їжте лише кілька ягідок актинідії на день – і ваша імунна система буде вам вдячна, - каже KP.UA дієтолог Наталія Воробій. – Додавайте плоди актинідії у раціон - і не матимете проблем зі сном, почуватиметесь енергійно, сповненими сил. Ще ці ягоди – справжня знахідка для тих, хто хоче схуднути, адже в 100 грамах актинідії всього 47 калорій.
Також плоди актинідії у щоденному раціоні здатні допомогти:
- у боротьбі з печією,
- знижують артеріальний тиск,
- регулюють обмінні процеси в організмі,
- допомагають позбутися закрепів,
- нормалізують рівець цукру у крові.
Треба з обережністю ласувати актинідією алергікам. І узагалі відмовитися від цього екзота тим, хто страждає на розширення вен, підвищене згортання крові. А якщо переїсти ягід, то можна отримати харчове отруєння з усіма неприємними наслідками. Здоровій людині на день достатньо з’їдати до 100 грамів ягід.
Як зберігати актинідію
Вчені стверджують, що всі біологічно активні речовини зберігаються у плодах актинідії і при сушці, і при заморожуванні, і навіть при консервації. Тому сміливо можна готувати з ягід джеми, варення, мармелад.
Якщо надаєте перевагу свіжим плодам, то краще зберігати їх у холодильнику. Там ягоди можуть пролежати свіжими аж до двох місяців.
Що приготувати
Мармелад! Але такий, який зберігається у банках, і його можна додавати до млинців, у каші, а також смакувати з чаєм.
Інгредієнти:
- Ягоди актинідії – 1 кг
- Цукор – 500 грамів
- Вода – 1 склянка
Ягоди актинідії помити та перебрати. Засипати в каструлю, додати воду і варити на невеликому вогні доти, доки плоди не стануть м’якими. Трохи охолодити, ретельно перетерти блендером або через сито. Утворену суміш засипати цукром і знову варити хвилин 30-40 на помірному вогні, постійно помішуючи. Маса має загуснути. Гарячий мармелад розлити у заздалегідь підготовлені банки. Можна зберігати у прохолодному та сухому місці протягом усієї зими.